Őrfi József építész szakmai blogja

Égigérő Építész

Égigérő Építész

Hát, szerintem ilyen házakat kellene építeni

2020. november 11. - Égigérő

Legutóbb feltettem a kérdést, hogy milyen házakat kellene építeni? Az összefoglaló jellegű írásban összegyűjtöttem a témában korábban született bejegyzéseimet a kompakt, fenntartható, környezettudatos házakról, amelyek átgondolt építészeti megoldásaikkal igen tetszetősek is lehetnek. Legutóbbi írásom azonban nem pusztán összefoglaló kívánt lenni, egyúttal beharangozónak is szántam a most következőkhöz.

Sokan kerestek meg tervezői feladatokkal a Média Építészeti Díja óta, amit kis, saját kezűleg épített házunkkal sikerült elnyernem 2017-ben, életem eddigi legnagyobb sikereként. Az élmény, ahogy a díjakért háromszor is fel kellett mennem a színpadra (fődíj, Index közönségdíj, belsőépítészeti különdíj), azt hiszem egy életre rögzült bennem. Amellett, hogy persze csodálatos érzés volt, nagyon mélyen elgondolkodtatott, hogy mi az a belső tartalom, amit a házunk képes volt megszólítani nemcsak a nemzetközi építészzsűriben, de a szélesebb hazai közönségben is? Akkor ez a kérdés megmaradt bennem a gondolat szintjén, a díjak után egyszerűen folytattam építésztervezői munkám, immár megnövekedett számú megkeresések birtokában. Az elmúlt évek számos szakmai megbízást hoztak, köztük igen megtisztelőeket és különlegeseket is – ezekről fogok mesélni majd a maguk idejében – de volt sok olyan megkeresésem is, amelyeket sajnos vissza kellett utasítanom. Ezek a kérések jellemzően kisebb, gazdaságosan megépíthető épületekre vonatkoztak, ami abszolút érthető ambíció, pláne, ha a saját házamat előképnek tekintjük hozzá. A kisebb épületekkel azonban fajlagosan csaknem annyi a feladat, mint a nagyobbakkal, így korlátozott kapacitású szolgáltatóként „kénytelen” voltam az utóbbi megbízásokat előnyben részesíteni, némi visszamaradt lelkifurdalás kíséretében.

Miközben ezeken a munkákon vagy éppen saját kertünk építésén dolgoztam, futott bennem tovább a film: azon töprengtem, hogyan lehetne ezt a fenntartható, egyszerű, józan szemléletet, amit a házunk is képvisel, többek számára elérhetővé tenni? Az évek alatt lassan megszülető gondolatok alapján kezdtem el aztán blogolni, hogy most végül konkrétumokkal is előálljak: mit gondolok házépítő tapasztalattal bíró emberként, tervező építészként – ráadásul némi kuriózumként teológiai képzettséggel – erről a témáról.

Bár magam is szereplője vagyok, nem igazán hiszek abban a gyakorlatban, amit a mai építési piac jellemzően kínál az újonnan építkezni vágyóknak. Meglátásom szerint alapos átrendeződésre lenne szükség. Több visszatérő probléma is van, kezdve az elhúzódó tervezési és építési folyamattól a sok jó szándék ellenére építészeti szempontból gyakran megkérdőjelezhető végeredményig, vagy a sok esetben kalkulálhatatlan költségvetésig. Számos család lesz a végsőkig próbára téve ebben a folyamatban, miközben nem szeretnének mást, mint saját otthonhoz jutni. Meggyőződésem, hogy az építési folyamat szereplőinek hatására sok esetben építünk meg olyan dolgokat, amikre valójában nincsen szükségünk, ellenben nem építünk meg olyanokat, amikre a valóban jobb életminőségünk érdekében talán mégis szükségünk lenne. (Ezekről részletesebben írtam korábbi bejegyzéseimben.) Közben változik körülöttünk a világunk, új hangsúlyok jelennek meg, többek között felerősödik a környezettudatos szemlélet mellett az intimitás iránti igény is.

Ha nem akarunk ebből a változásból kimaradni, nem nagyon van más út előttünk, építőipari szereplők előtt, mint a szemléletváltásé. Én abban hiszek, hogy már sokan vannak azok, akik józan megoldásokat keresnek. Akik nem szeretnék túlzásba vinni az építkezést, csak szeretnének például a home office lehetőségével élve közelebb lakni a természethez. Akik értik, hogy minden egyes négyzetméter megépítése igenis hatással van a környezetre, ezért felelősen kell mérlegre tenni az igényeket már a tervezés előtt. Akik kifejezetten szeretnének akár mikro léptékben, de otthon gazdálkodni. Olyanokra is gondolok, akik indulásként most csak kevesebbet tudnának a házukra szánni, és később szeretnék kibővíteni az otthonukat anélkül, hogy elölről kelljen kezdeni mindent.

Építész tervezőként tehát összeállítottam egy olyan tervrendszert, aminek segítségével azt gondolom, szinte bárki számára elérhetővé tud válni a fenti szemléletet hordozó, önálló családi ház. A számos variációt magában hordozó tervrendszer segítségével személyre szabhatóak, helyükre illeszthetőek és egyediek maradnak a házak úgy, hogy közben a tervezési feladat jelentősen egyszerűsödik, így a folyamat rentábilis tud lenni.

egigero_udvar_20201111_web.jpgÉgigérő Házak: változatok a tervrendszer segítségével. (Építészet: Őrfi József - Égigérő Építész Műhely, látványterv: Skandivisual)

A bejegyzésben látható épületek kompakt belső kialakításúak, de az előre átgondolt funkciókapcsolatoknak köszönhetően egyszerűen bővíthetőek, a meglévő részek utólagos megváltoztatása nélkül. Tereik mérete – reális keretek között ugyan, de – megnagyobbítható, személyre szabható, miközben minden funkció már a legkisebb változatban is kényelmes. Az így kialakítható házak a legtöbb igényre teljes értékű választ kínálnak, így bekerülési költségüket tekintve is reális átmenetet képviselnek a tiny house-ok apró világa és a szokványos, gyakran terjengős házak között. A képeken látható épületek külső megjelenése a házunkéhoz hasonló, de ez csak a saját ízlésemet tükrözi. A személyes tervezési folyamat keretében nem csak a tervrendszer egyes funkciói között lehet válogatni, hogy pontosan mi épüljön meg, de a felhasznált anyagokon, és a nyílászárók helyén, méretén is lehet változtatni, így végül minden egyes ház teljesen egyedi megjelenést tud kapni. A házak funkcionális kialakítása az egy konyha-nappalis, alvógalériás, legkisebb változattól a négy önálló szobásig terjed. Kérhető hozzájuk autóbeálló, üvegház, kerti tároló, ezek össze vannak komponálva a lakófunkciókkal. Van kizárólag földszintes és tetőtér-beépítésű variáció is. Minden épületen megjelennek visszatérő elemként a kényelmes méretű átmeneti terek, azaz a teraszok, fedett előterek, kinti közlekedők.

egigero_utca_20201111_web.jpgÉgigérő Házak: változatok a tervrendszer segítségével. (Építészet: Őrfi József - Égigérő Építész Műhely, látványterv: Skandivisual)

Fontos hangsúlyozni, hogy ezek jelenleg nem kész épületek. A tervrendszer "mindössze" egy új szolgáltatás lesz, aminek segítségével olyan személyre szabható, felelős szemléletű, költséghatékony terveket tudok nyújtani, amiket a tervezési folyamatot követően felhasználásra átadok. A tervrendszernek neve is van már, ők az Égigérő Házak. Akinek tetszenek ezek a házak és úgy gondolja, hogy a saját otthona megteremtéséhez szívesen elindulna ebbe az „Égigérő” irányba, nos – ez esetben keressen bizalommal.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeroepitesz.blog.hu/api/trackback/id/tr6316281788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása