Őrfi József építész szakmai blogja

Égigérő Építész

Égigérő Építész

Makovecz miatt költözött el a katolikus egyetem?

2020. december 29. - Égigérő

Tavasz óta lehetett biztosra tudni, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai története véget ért. Évekig tartott a dolog, sokáig csak találgatni lehetett, mit is szeretne tulajdonképpen az egyetemért felelős egyházi vezetés. Meggyőződésem, hogy a döntéshozók részéről nem színjáték volt a hosszúra nyúlt folyamat, hanem valódi dilemma. A szeparált agglomerációs helyszín sajátos milliője ugyanis a magyar organikus iskola épületeivel együtt negyed évszázadig képes volt különleges és méltó otthont biztosítani az itt folyó bölcsész képzésnek.

img_3960-pano-kicsi.jpgA Stephaneum épülete építészeti alkotásként kiemelkedik a campus épületeinek sorából. Fotó: Timár Gábor

Piliscsabai lakosként, korábbi helyi főépítészként úgy gondolom, hogy félreeső pozíciója miatt az egyetem és a település között ennyi idő alatt nem igazán jöhetett létre valódi szinergia, bár többen felhozzák ezt az érvet a távozás egyik indokául. Én úgy látom, az intim helyszín csak hozzátett ahhoz a hangulathoz, amit az egyedi épületek sora és az egykori laktanya erdőszéli területe együtt hordozott magában. Sok mindent megírtak már arról, mi lehetett az egyetem távozásának valódi oka, nem szeretném ezeket ismételni, inkább csak egy további szempontot tennék most ehhez, amelyet máshol nem láttam említeni.

Ez a szempont pedig az építészeté. Nem a gondolattalan, sodródó építészeté, nem is az önként vállalt módon személytelen, kizárólag szolgáló jellegű építészeté, hanem azé az építészeté, ami mögött olyan szellemi alapvetés van, amellyel az építész meghatározhatja az általa formált épület későbbi hatását és működését is. Jómagam pályakezdő építészként, vándoriskolásként Makovecz Imre személyes tanítványa lehettem, az építészképzés előtt pedig teológiát tanultam, éppen a Pázmány Hittudományi Karán, Pesten. A katolikus képzés után érdekes élmény volt szembesülnöm a hazai organikus építésziskola eszmeiségét erősen meghatározó antropozófiával. A kezünkbe adott Steiner-könyvek világa nem igazán volt összeegyeztethető az általam korábban tanultakkal – itt két igen eltérő világértelmezésről van szó. Mindezt azért hozom csak ide, mert a pezsgő piliscsabai egyetemi életbe volt szerencsém belecsöppenni éppen az ezredforduló környékén, mikor családommal Piliscsabára költöztünk. Az ide járó diákok között itt voltak egykori legjobb ferences gimnazista barátaim is, így hamar befogadtak az itteni társaságba. Egyetemista életük, amelyre ráláthattam, nem volt rossz élet, de félig kívülről nézve hamar csökkent az intenzitás, és el is indult az a lassú agónia, ami végül, csaknem két évtized alatt az egyetem költözéséig vezetett.

img_3911-2.jpgFotó: Timár Gábor

Ami miatt ezeket a sorokat írom, az a gondolat, ami jó ideje fészkelte be magát a fejembe, hogy a katolikus képzés távozásának köze lehet a makoveczi építészethez is. Hiszen nem egy szellemiség a kettő. Nem az egyetemi campus Makovecz-tanítványok által tervezett, a most tárgyalt szempontból semlegesnek nevezhető épületeire gondolok, hanem konkrétan a Stephaneum épületére, az egyetlen itteni épületre, amit személyesen Makovecz tervezett és aminek átadását nem sokkal követte az addig felívelő egyetemi élet lassú leépülésének kezdete.

img_3893-1.jpgA Stephaneum egymásra támasztott kupoláit Rudolf Steiner első Goetheaneumja ihlette. Fotó: Timár Gábor

Építészként azt szoktam mondani, minden alkotás végső lényegét alkotója eredeti szándéka határozza meg. Amikor a valódi hatást vizsgáljuk, nem az a kérdés, milyen stílust, milyen eszközt használt, vagy mennyire sikerült tökéletesen, amit az alkotó szeretett volna, hanem az, hogy mi volt az pontosan, amit szeretett volna. A Stephaneum épülete eredendően, szándék szerint nem elsősorban katolikus épületnek készülhetett, az alkotás során a Mester számára nem ez a szempont lehetett a meghatározó. A Stephaneum épületében ugyan nem csak steineri hatások vannak, sőt – Makovecz életműve és ezen belül ez az épület is messze túlmutat az antopozófián – de az épület alapvető részei, az antropomorf jellegű kompozíció, az épületben lévő mozdulat (Makovecz szerint emelkednek és nem dőlnek a kupolák), a két, goetheaneumi eredetű kupola használata és talán legfeltűnőbb elemként a nagyterem kiáltó emberfej formájú orgonája a katolikus világképtől eltérő gondolatokat képviselnek. Az egész együtt jelen formájában inkább antropozófus épületnek tekinthető. (A kompozíció gyújtópontjában éppen az orgona van, aminek hangtalanul is elkiáltott üzenetét visszhangként dobálja egymásnak a két, egymással szembefordított kupolatér. Az antropomorf, stilizált orgonát ebben a képgalériában érdemes ilyen szemmel megnézni.) Valószínűnek tartom tehát, hogy a fentebb említett dilemma végén a költözésről szóló egyházi döntésben közrejátszhatott az antropozófia és a katolikus hit világértelmezése közötti feszültség is. Ezt az építészeti hatást érdemes lesz mérlegelni a campus következő funkciójának meghatározása során is.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeroepitesz.blog.hu/api/trackback/id/tr8016363074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalai Béla 2020.12.30. 23:41:22

@jozsef_5: Röhögj nagyokat, gecco, egymást marják kétharmadnyian.

Dan da Man 2020.12.31. 00:41:05

Szerintem meg túldimenzionálod a dolgot, és olyan összefüggést látsz oda, ami nincs.

A következő kérdés az, hogy mi lesz majd az épülettel?

apro_marosan_petergabor 2020.12.31. 00:55:28

Sok minden miatt költözhetett el az egyetem, de nem a Makovecz épület, s nem a campus miatt.
Amúgy nagy kár érte, mert egyedi hangulatú campus volt.
A gond, hogy messze volt, s Budapest mégis oly közel..., kiesett annak vérkeringésből, amit azért a fiatalok szeretnek. Ez a campus a Pázmánynak épült, s ezt nem értékelték eléggé.
- Javítani kellett volna a közlekedést, bármi áron (az ingázás kemény dolog...)
- Nagyobb campus életet csinálni, bármi áron, hogy a kötelező idő után is vonzó legyen az egyetem
- Ide tartozott volna az intenzívebb Pcsabai integráció i, illetve olyan kiegészítő intézmények építése, működtetése, mely szintén vonzó hatással bírt volna ahallgatókra, s az "accompanying personokra" is.
S nyilván az egyetem működtető csapatot is jobban oda kellett volna kötni, hogy rajongjanak érte, tanarak s diakok egyaránt.
Mindezekkel ma is ott lenne, s lenne egyre népszerűbb az egyetem, mint ahogy annak indult.

szkafander 2020.12.31. 02:01:36

Az egyetem praktikus okok (szerencsétlen lokáció) miatt költözött el. Makovecz pedig a NER egyik lufi-építésze volt, tagadhatatlan népi ihletésű ötletekkel, de funkcionálisan totálisan használhatatlan terekkel.

clemens 2020.12.31. 04:41:30

Erőltetett feltételezés, amit az írásban nem sikerült alátámasztani.
Piliscsaba meglehetősen jellegtelen, súlytalan település, esélye nincs egy egyetem valódi otthonává válni. Ettől függetlenül fene jól mehet annak aki egy ilyen épületet csak úgy eldob.

n3spr3ss0 2020.12.31. 06:38:17

@szkafander: Engem a hideg kiráz, ha meglátok egyet.

teglascs 2020.12.31. 08:23:17

Hova költöznek most?

Lobo Marunga 2020.12.31. 09:55:50

@szkafander: Bocsáss meg, csak a pontosság kedvéért: NER: 2010, Makovecz halála: 2011. Következtetés: NEM a NER lufiépítésze volt. Nyugodtan hozd összefüggésbe bárkivel, bármivel, de ez nem áll meg.

Lobo Marunga 2020.12.31. 10:02:27

Minden tiszteletem, de ez nagy sületlenség. Tervezett vagy tíz katolikus templomot, amiből vagy hat áll és működik, legjellemzőbben a paksi. Egyetértek az egyik előttem szólóval, hogy ez egy erősen túldimenzionált elmélet. Amúgy meg jártam én is a Pázmányra, igaz csak levelezőn, de így is beszéltem több oktatóval, aki elmondta, hogy a Stephaneum fantasztikus és gyönyörű, de nem praktikus, alig használható épület. Inkább műalkotás, olyan benne dolgozni, mintha egy haute couture ruhában mennél a közértbe vásárolni. De még ez is nevetséges ok lenne arra, hogy felszámolják miatta az egész campust. Maga az elképzelés volt eleve vakvágány.

Alick 2020.12.31. 10:07:08

Nahát, micsoda kultúrkampf... a felszögezett Jézus horror-kultusza nem fér meg az antropozófiával, amelynek követői - ellentétben akár Marx-szal, akár a Constantitól eredeztetett hadigépezettel - még nem jutottak el a szervezett emberölésig.
Nekem a szögletes vonulú épületek ellensúlyaként tetszik Makovetz építészete, de ha nekem kéne, inkább modernizálva összehoznám a Star Wars épületeinek lekerekített formáival.
:)

Lobo Marunga 2020.12.31. 10:25:32

@Nagydorogi Árvalányhaj: Ez csak erősíti a másik kommentemet. De a lényeg, hogy a paksi templommal jól elvan az egyház, még akkor is, ha beázik, a Stephaneum meg annyira fáj neki, hogy megszünteti miatta (az egyébként vagy 10 épületből álló) campust? Ez nem túl logikus.

gigabursch 2020.12.31. 10:42:37

Makovecz építészete az ízlésterror, a statikai-, hőtechnikai, víz védelmi és anyagismetetek hiánya, valamint a célszerűtlenség káoszának különleges egyvelege.
Röviden: borzalom.

Millerdraft 2020.12.31. 10:56:38

@gigabursch: Tökéletesen összefoglaltad, Makovecz utolsó éveinek karrierjét inkább segítette a Fideszesekkel meglévő kapcsolata mint a saját építészete. Használhatatlan és tájidegen épületek szerte az országban

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2020.12.31. 11:15:37

@gigabursch: költözz Berlinbe kötschög, és nézegess funkcionális betonkockákat. Gondolom az bejön neked, meg az EU meg a niggerek és arabok és mintha rák lenne, a terjedő mecsetek látványa.

háromperhármas 2020.12.31. 11:23:16

@gigabursch: Röviden: absz. egyetértünk. A Makovecz-épületek megbotránkoztatóak, szerintem csak a feltűnési viszketegség alkotta őket. Nem tudom elképzelni, hogy praktikusan használhatóak lennének.

steery 2020.12.31. 12:18:37

Minden ideológiának (vallási, politikai, katonai, gazdasági) van egy saját szimbólumrendszere (formavilága és színvilága), ami által megkülönböztethetővé és felismerhetővé teszi magát az összes többitől. Ezek többnyire nem kompatibilisak egymással, még akkor sem, ha rokoníthatók. Tehát egy antropozófiai szemlélet alapján készült épületben egy katolikus szemlélet alapján működő szervezet nem fog jól működni, nem fogja magát "jól érezni". Az követte el a végzetes hibát, aki engedélyezte az egyetem ilyen épületekbe való beköltöztetését (nyilván jobb híján). De most kijavítják ezt. Ez így van rendjén.
A nagy kérdés most az, mi lesz a kiürülő épületegyüttessel? Mert Hunniában jelenleg nincs antropozófiai szemléletű egyetem, csupán kisebb egyesületek, amiknek se pénze, se tagsága nincs egy ekkora hely elfoglalásához és használatához.

CoolKoon 2020.12.31. 12:38:15

Istenem, ennyire idióta belemagyarázást már régen olvastam. Azért kíváncsi lennék arra, hogy a szerző bigott vallásosságával mennyire összeegyeztethető teszem azt Le Corbusier betonkápolnája, amit történetesen szintén a katolikus egyház használ mind a mai napig....

CoolKoon 2020.12.31. 12:49:12

@apro_marosan_petergabor: "A gond, hogy messze volt, s Budapest mégis oly közel..." - Igen. Bárki aki ránéz a térképre, azonnal rájön, hogy messze ez a legfőbb ok. És igen, vsz. az egyetem vezetése is pont azért hezitált ilyen sokáig, mert az az egész kampusz nekik épült.

dezsoke007 2020.12.31. 12:58:46

@Lobo Marunga: sajnos te tévedsz. Ha nem is szó szerint NER-építész volt Makovecz (az általad említett okok miatt is), igenis Orbán kedvenc - és támogatott - építésze volt. 2002-ben, az elbukott tavaszi választások után Makovecz országjáró előadássorozatokon próbálta jobb belátásra bírni a vidéki Magyarországot.
A fizetség nem maradt el: az MMA hihetetlen mértékű kitömése pénzzel, számos megbízás a tanítványok siserehadának.
Egyébként mit jelent a posztban szereplő "katolikus épület" kifejezés? Ez nettó marhaság.

CoolKoon 2020.12.31. 13:04:33

@szkafander: "Makovecz pedig a NER egyik lufi-építésze volt" - Mondd csak, te amúgy teljesen hülye vagy? Makovecz 2011-ben halt meg, még másfél éve se élt a NER-ben. Addigra már majdnem a teljes életműve megvolt.

Alick 2020.12.31. 13:07:43

@CoolKoon: A szerző részéről érzek némi (passzív-agresszív) arroganciát, mert egyébként keresztény templomok és más egyházi (szakrális) épületek minden létező építészeti formában vannak a világban... csak hát az antropozífia szó elhangzása sérti a hegemonista egyházi törekvéseket.

CoolKoon 2020.12.31. 13:10:33

@Millerdraft: Úgy "imádom", amikor a magadfajta idióta trollok még a valóban kiemelkedőt alkotó embereket is tisztán csak pártállás szerint osztályozzák.....

Aranyi Gábor 2020.12.31. 13:13:35

Makovecz volt a magyar Gaudi.

CoolKoon 2020.12.31. 13:14:01

@Alick: Szerintem annyira abszurd az egész poszt, hogy jobb lett volna inkább meg se írni és kivágni a kukába az egészet. Kicsit olyan ez, mint amikor általánosban az egyik tanárom elejtette, hogy "az orvosok mind kuruzslók, mert gyógyítani valójában csak Isten tud!": épeszű ember ilyeneket nagy nyilvánosság előtt nem mond. De hát ugye a belső kényszer...

Alick 2020.12.31. 13:14:07

@steery: Tudtommal a liturgikus igényekhez való alakítás és a felszentelés által válik egy épület templommá.. Arról nem is szólva, hogy a történelem során nem kevés mecset-templom oda-vissza alakításra volt már példa.

www.origo.hu/utazas/20150219-mecset-vagy-katedralis.html

CoolKoon 2020.12.31. 13:15:16

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: Kezet foghatsz vele. A hozzászólása ugyanis pont ugyanannyira otromba volt, mint a tiéd.

soarvány 2020.12.31. 13:18:51

@Aranyi Gábor:
Makovecz? Inkább a magyar Le Corbusier

CoolKoon 2020.12.31. 13:19:13

@steery: Istenem, már megint az agyzsibbasztó ezoterikus marhaságaid..... ugyan mutasd már meg, hogy konkrétan hol, melyik részén taglalja ezt a katolikus egyház katekizmusa! Mert szerintem nem fogsz találni ilyet.

CoolKoon 2020.12.31. 13:19:55

@soarvány: Csalódni fogsz, mert olyan már volt. Goldfinger Ernőnek hívták :P

Takács Ferenc bp. 2020.12.31. 13:32:00

Makovecz stílusa szép, és egyedi. Ugyanakkor alkalmazott technológiái nem időt állóak, gyakorlatilag az egész életműve pusztul, szétszárad, korhad. A hajdani tulajdonosok sorra szabadulnak meg az épületektől, mivel nem tudják fizetni a felújítási költségeket. Ezt az épületet ugyan nem láttam, de más épületeit volt szerencsém látni közelről. Mindamellett a képeket látva valóban nehéz elképzelni a tökéletes templomok szerepében ezt az amorf szerkezetet.

Lobo Marunga 2020.12.31. 14:11:40

@dezsoke007: Figyelj, nem ezt magyarázom. Nyugodtan utáld Orbánt, utáld Makoveczet, és utáld a kettőt egy csomagban. Vitathatatlan a kapcsolatuk. De NER: 2010, Makovecz halála: 2011. Matek. Nem jön ki.

Lobo Marunga 2020.12.31. 14:20:29

@Takács Ferenc bp.: Általában a faszerkezetek fenntartása sokba kerül, ezt tanúsíthatom nem Makovecz, de sok fával készült más épületek eseteiből okulva. Nem vagyok építész, nem értek hozzá, de szerintem felmerül a kérdés, hogy meddig terjed a fa felhasználásának lehetősége méretben, funkcióban, egyebekben. És persze mindezek élettartama. Vannak több száz éves katedrális tetőszerkezetek, de ezek se feltétlenül az örökkévalóságnak épültek (lásd Notre Dame), és persze nem fenyőből, hanem tölgyből. Szóval bennem felmerül a kérdés: Véletlen lenne, hogy a nagyobb modern középületek alapvetően acélt és betont használnak? Romantikus lehet visszatérni a fához, de nem gigaméretekben. És ez az organikus építészet korlátait is felveti. Egy többemeletes, tornyos-kupolás épület lehet organikus? Meg mozoghat? Meg még emberi is? Kell ez? Okos dolog ez? Csak filozofálgatok... Érteni se értek hozzá...

steery 2020.12.31. 15:54:53

@Alick: Ez így igaz. Csakhogy óriási különbségek vannak felszentelt akármilyen vacak templom és igazi, jól megtervezett és kialakított templom között. Mindegyikre láttam már sok példát, mivel az elmúlt évtizedekben elég sok különféle valláshoz tartozó templomot meglátogattam már, az építészeti stílusokat és szimbólum rendszereket tanulmányozva. A mecset-templom oda-vissza alakításokra is érvényes az állításom.

Jártam a Pázmáneumban is sok évvel ezelőtt, alaposan körülnéztem és nem értettem, hogy alkothatott Makovecz ilyen ronda, torz lelkiségről árulkodó vackot. És azt sem értettem, hogy lehetnek a katolikus keresztények ilyen perverz bolondok, hogy egy ilyen szörnyű helyre telepítették az egyetemüket. Ezt én azonnal az egyetem, mint ideológiai képző központ megcsúfolásának éreztem, csak nem mondtam el senkinek, mert úgyse értette volna a sok sükebóka. De neked most, itt elárulom.

Ezek a dolgok egyébként nem közismertek, minden történelmi korszakban csak kevés szakrális beavatott van tisztában a nyílt és rejtett szimbólumok nyílt és rejtett jelentéseivel és ezek mágikus hatásaival, amiket gyakorolnak a hívők lelkére és a környezetükre egyaránt. Egy sikeres vallásnak előfeltétele, hogy legalább a vezetői és építészei tisztában legyenek ennek jelentőségével. A XX. században megindult nagy vallási hanyatlás többek közt ennek is volt köszönhető, hogy a beavatottak kihaltak, illetve nem adták át megfelelő színvonalon a fontos tudást. Vacak templomnak vacak rezgése van, amiben vacakul érzik magukat az emberek, ezért aztán nem szívesen járnak oda és leépül a közösség.

És ez nem csak az egyházakra igaz, ugyanez történik az állami oktatás vacak iskolaépületeiben, az állami közhivatalok vacak középületeiben, a vacak lakóházakban (élni kénytelen családokkal), mindenféle egyéb létesítményekben is. A mai Magyarország rengeteg ilyen vacak épület miatt szégyenkezhet, nem beszélve a rosszul kialakított közterekről, városszerkezetekről, amik mind felelősek a tartós lelki közállapotokért, a sok lelki beteg, eltorzult személyiségű futóbolondért, akikkel tele van az ország. És külföldön se jobb a helyzet. És mivel a legtöbb épület egy vagy több generációt is kiszolgál, nagyon sokáig tart, mire sikerül megszabadulnunk tőlük (lebontják, összedől, lerombolják, földrengés vagy árvíz teszi tönkre). És még ez sem garantálja azt, hogy a következő generációk építészei nem követik el újra ugyanazokat az ordító, bődületes hibákat. Mert elkövetik, hisz vacak múltra építkeznek, vacak iskolákban, vacak tanárok tanítják nekik rosszul a dolgokat.
Hát ez van.

@CoolKoon: Neked nem válaszolok, mert neveletlen vagy.

CoolKoon 2020.12.31. 16:00:23

@steery: Nehéz is lenne, ha nincs is mit válaszolni. De jobb is, a Jekvár és Jam blogos agymenéseid után ennek kimondottan örülök.

nincs1agy 2020.12.31. 16:51:32

Kár belemagyarázni ilyen dolgokat. A nem megfelelő lokáció a ok, nem az épület maga.

nincs1agy 2020.12.31. 17:01:36

Bezzeg a "haladó" építészet :

loflerdavid.hu/wp-content/uploads/2016/02/pmh.jpg

Lelketlenség és gőg árad a felvételről. Mintha a Harmadik Birodalom hadügyminisztériumát ötvözték volna a a Falanszter szín díszletével..

háromperhármas 2020.12.31. 18:38:45

@Lobo Marunga: Makovecz nem 2010-ben kezdte el imádni a Fideszt, hanem jóval korábban. Nem lehetett nélküle elképzelni Fidesz naggyűlést 2010 előtt sem.

steery 2020.12.31. 19:01:49

@CoolKoon: Könnyű lenne válaszolni: ezek az információk nem a katekizmusban szerepelnek, ahogy nagyon sok más dolog sem. De ettől még ugyanolyan fontosak. A Jekvár és Jam blogról még csak nem is hallottam. Szerintem összetévesztesz valakivel. Igyál kevesebb pezsgőt.

CoolKoon 2020.12.31. 19:16:05

@steery: "A Jekvár és Jam blogról még csak nem is hallottam." - Te ezt direkt csinálod. Nagyon jól tudod, hogy a Lekvár és Jam blogról beszéltem. És ha, az én fejemben is van egy csomó információ, ami a fantazmagória kategóriába tartozik, mégse próbálom meg komoly dologként előadni.

CoolKoon 2020.12.31. 19:17:37

@háromperhármas: És mégis mi köze ennek az építészetéhez? Mert szerintem abszolúte semmi.

háromperhármas 2020.12.31. 20:03:30

@CoolKoon: Kérdezd attól, aki kifogásolta, hogy a Fidesz 2010-ben került hatalomra, és Makovecz meg 2011-ben meghalt.

axolotl77 2020.12.31. 21:18:09

Nem ismerem a felvételi adatokat. (Hány fő jelentkezett, hányat vettek fel, milyen hozott tudással rendelkeznek a felvettek, stb.) Egyáltalán mennyire tudnak válogatni a jelentkezők között.
De elgondolkodom rajta, hogy ha most lennék 18 éves, és továbbtanulás előtt állnék, vajon szeretnék-e az elkövetkezendő 5 évben Piliscsabán lakni, vagy oda ingázni. És nem valószínű, hogy igennel felelnék.

székely.l.g. 2020.12.31. 22:42:25

Makovecz Imre egész életműve egy teljesen egyedi és eredeti formavilág.Őróla is el lehet mondani ,hogy egyedülálló ,magányos nagyság volt,sajátos magyar ihletésű formavilággal....mint Antoni Gaudi volt. (nyd. építészmérnök vagyok ,bár szerény társa egy korábbi építész-generációnak ).....Szellemiségét csodálom,tisztelem....szakrális műveinél ,nem érzek alapvető világnézeti problémákat.Az elköltözés oka ,szerintem praktikus okok összegeződése volt( praktikusság, a fa mint építőanyag,nehezen javítható ,költséges fenntartás és felújítás....és talán a kieső elhelyezés.Amiért viszont aggódom....mi lesz az épület további sorsa.

Mérges 1234 2020.12.31. 22:56:46

Makovecz nekem ilyen népi giccs kategória, sok építésztl is hallottam már hasonlót.
Amúgy minden műve egyforma, semmi újdonság különlegesség.

Mindegy majd pár évtzed múlva tisztábban fogják látni a népek.

Szornyeteglajos 2021.01.01. 01:17:36

Nem az egyediséggel, a mondanivalóval van a gond. A baj az, hogy a fizikát nem lehet megerőszakolni. Paks beázik, Batta szintén ázik, ahogy hallottam.
A csabai költözés legfőbb oka szerintem pedig a Bp.-Esztergom vonal közlekedés-fejlesztésének teljes hiánya. Nem lehet megúszni a kötött pálya kettőzését legalább ott, ahol a földrajzi adottságok engedik, ha be akarják kapcsolni a régiót a főváros vérkeringésébe. Állandóan késő, tömött vonatokkal ez nem lehetséges. A tanároknak külön élmény lehetett vonatra várni, vagy az ürömi dugóban dekkolni , amikor a csabai órák után még Pesten lett volna dolguk. Ez egy általános iskolánál még működik, de egy olyan kötetlen formánál, mint az egyetem, nem.Egyszerűen be kell látni, hogy ahol egy bevásárlókocka nem él meg, ott egy egyetem sem fog. Erdő Péter nagyon jól látta már régóta, hogy ez így életképtelen.

Szornyeteglajos 2021.01.01. 01:30:22

Ez a már-már romantikus elszigetelődés, mint ideológia a felsőoktatásban, valahogy nem nagyon működik. Zsámbék jó példa erre. Átvette az egyház, nagyon jó oktatókat hoztak, de hiába a sok szak, mindig ott maradt a Budapesttől való távolság, a nehézkes tömegközlekedés. Nyilván egy idő után nehezen finanszírozható egy ilyen intézmény, nagy lett a verseny a hallgatókért is, beköltöztek ház Vácra.

élhetetlen 2021.01.01. 03:32:20

@székely.l.g.: Felőlem csodálhatod, tisztelheted. Ha épített volna pár különlegességet, odajárhatnál csodálni. De ő teletojta az egész országot a „sajátos magyar ihletésű formavilággal”. Sajátosan magyar ihletésű az oldalról meztelen csigának kinéző templom? És ez nem elég, itt hagyott még ötszáz tervet, aggódhatok, hogy még a Gellért hegyre is felhúznak egy Makovecz templomot, és nézhetem.

gigabursch 2021.01.01. 07:18:55

@székely.l.g.:
Makovecz Imre életművéből kérem csak egy, azaz _egyetlenegy_ példát mondjon ahol teljesülnek az alábbi feltételek és szempontok _egyszerre_!
- Nem ázik be,
- nem ázik fel,
- nincsenek hőhidak.

S akkor még az olyan szempontokról nem is beszéltünk, hogy épületgépészet átgondolt, karbantartható, lakható, akusztikailag rendben van, stb.
Mert ezek nagyon kemény kérdéskörök.

Amúgy a munkája nagyrésze kimeríti az ízlésterror kategóriát*, de ízlésen nem vitatkozunk. Ugyanolyan erőszakos, csak másképp, mint mondjuk Kálvin téri borzalmak.

______
*Számomra a csíkszeredai borzalom egyszerűen a minden szinten minősíthetetlen kategóriát jelenti.

Gazz 2021.01.01. 08:42:42

Nekem alapvetően nincs bajom a Makovecz féle formavilággal, mi több, a kaszárnya barokk átlag katolikus templomok között egyfajta üdítő színfolt, de az mindenképpen érdekelne, hogy miért építenek tartós funkcióra szánt épületeket nem tartós anyagokból.
Nekem csak egy fakerítés jutott az organikus építészetből, de annak ellenére, hogy az egyik legtartósabb organikus anyagból, akácból készült, van vele baj elég, mert már 25 éves.
Bele se akarok gondolni, mennyi törődést igényel egy Makovecz féle faépület.

Lobo Marunga 2021.01.01. 09:27:53

@steery: "Ezek a dolgok egyébként nem közismertek, minden történelmi korszakban csak kevés szakrális beavatott van tisztában a nyílt és rejtett szimbólumok nyílt és rejtett jelentéseivel és ezek mágikus hatásaival, amiket gyakorolnak a hívők lelkére és a környezetükre egyaránt." És ennyi. Eljutottunk oda, hogy értelmes diskurzust folytatni képtelenség. Mert innentől kezdve bárki előáll egy érvvel, bárki hivatkozik katekizmusra, egyházatyákra, ősi és nem ősi de egyébként közismert szimbólumrendszerekre, attribútumokra egyebekre, liturgiára, te azonnal elő fogod húzni a fiókból a beavatottakat, meg a titkos tanokat, amiket nem tudhatunk. Amit mi tudhatunk, az a nyilvánosságnak szánt felszín, vagyis bármit is mondunk, az téves, amit meg te mondasz a titkos beavatottakra hivatkozva, az éppen úgy cáfolhatatlan, mint ahogy igazolhatatlan, megtoldva azzal, hogy sokkal könnyebb bizonyítani valaminek a létét, mint nem létét. Úgyhogy akkor beszállnék:
A valóság a következő: A Stephaneum épületének részletes tanulmányozása arra a Szent Korona-kódra világít rá, amit csak a Pilis rejtett barlangjaiban tizenkétfelé osztott aranytáblákon őrzött megfejtést ismerő ong lelkű táltospapok ismernek. Őket évszázadok óta keresik a Vatikán legtitkosabb ügynökei, akik a Stephaneumban olyan nyomra bukkantak, amit el kell hallgatni a világ elől. Vagyis az épületet darabokra fogják szedni, és a Vatikánban fogják elásni, de addig is ki kell találni valamilyen kamu okot mindezekre.

gono 2021.01.01. 09:45:42

Eegy nagyon fontos dolog lett itt kimondva (végiggondolni viszont nem igazán sikerült sajnos).

A feszültség a keresztény hit és az alternatív világmagyaráztok között itt bizony áthidalhatatlannak bizonyul. Csakhogy minálunk a kereszténység de facto a hátrafelé nyilazó mária kultuszának felel meg [(c) lovasi]. Ez egy olyan méretes nagy katyvasz, ami értelmetlenné teszi a legtöbb továbi fejtegetést.

Egy használhatatlan épület értéke akkor is zéró ha valaki hajlamos "többet" belelátni akármilyen alapon.

Én arra tippelnék, hogy ezek az organikus faépületek nem érik meg XXII. századot - egyik sem.

ergomókus 2021.01.01. 10:56:30

Az okkultizmus különösen sötét mocsara az antropozófia, ennek reprezentatív "virága" a makoveczi építészet. Maga a "Mester" már 1988-ban, az első antropozófus kongresszuson is olyan mértékben zavarosan adott elő, hogy hétpróbás steineristák is csak néztek, mit is akar mondani? Ezt a szokását megtartotta az építész kongresszusokon, ahol a józanabbak már reflexesen menekültek, ha ő adott elő. Ide vezet az okkultizmus: zavarok az elmében, zavarok az épített környezetben.

steery 2021.01.01. 13:30:44

@Lobo Marunga: Szerintem ez elég értelmes diskurzus. Az általad kitaláltak persze könnyen megcáfolhatók, hisz én ismerem az Álszent Korona kódjait is, amiket a táltos papok egészen biztosan nem ismernek, hisz ők alapból nem foglalkoznak vele. Tanulság: fantáziálni és hazudozni csak pontosan, szépen érdemes, ahogy a csillag megy az égen, mert különben azonnal lebuksz vele, amikor az én tudatlanságomra apellálva próbálsz hülyeségeket bemesélni.

Visszatérve az épületek kinézetének szakrális jelentésére: Ha megnézed az egyetem épületeit, a legfontosabb, ami szembetűnik rajtuk, az a ferdeségük. Nem állnak egyenesen, párhuzamosan a gravitáció irányával, hanem úgy néznek ki, mint amik magukba roskadni, összeomlani készülnek. Ez rejtett (valójában nyílt, ha tudod mit jelent) utalás az egyház, a hívők és a vallás ferdeségére, elferdült lelkiségére, perverzitására, összeomló félben levésére, amit pontosan kifejez. Nyilván ezt ismerték fel az okosabb hívek és kezdte el zavarni a nem ferde lelkületüket (mert ilyenek is akadnak köztük), mert nem tükrözte a lelkvilágukat a hely kinézete. Ezért verték addig az asztalt, míg az egyetem el nem költözött onnan egy másik helyre, ami majd jobban tükrözi őket, illetve azt a képet, amit mutatni szeretnének a külvilág felé.

nincs1agy 2021.01.01. 13:54:59

@élhetetlen:

Ez való nektek:

loflerdavid.hu/wp-content/uploads/2016/02/pmh.jpg

Kocka, oszlop, lehetőleg gránittal burkolva. Ezt imádjátok. Generálszósz...

Lobo Marunga 2021.01.01. 14:37:31

@steery: Teljesen érthetetlen a hozzáállásod. Tudatlansággal vádolsz engem, amivel csak a saját tudatlanságodat igazolod. Mégis miből gondolod, hogy nem én vagyok-e éppen a legbeavatottabb beavatott, aki olyan titkos tanok birtokosa, amelyeknek te a felszínét se kapargatod?

Lobo Marunga 2021.01.01. 14:38:26

@nincs1agy: Burkolva? Fúj! Látszóbeton! Az már valami! :)

Konyvtaroslany 2021.01.01. 18:19:44

@Lobo Marunga: és @steery:

Szerintem nem menő azon versenyezni, hogy melyikötök a nagyobb ős-szittya-táltos-elmebeteg.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.01.01. 18:23:06

@Konyvtaroslany:

"A Stephaneum épületének részletes tanulmányozása arra a Szent Korona-kódra világít rá, amit csak a Pilis rejtett barlangjaiban tizenkétfelé osztott aranytáblákon őrzött megfejtést ismerő ong lelkű táltospapok ismernek. Őket évszázadok óta keresik a Vatikán legtitkosabb ügynökei, akik a Stephaneumban olyan nyomra bukkantak, amit el kell hallgatni a világ elől. Vagyis az épületet darabokra fogják szedni, és a Vatikánban fogják elásni, de addig is ki kell találni valamilyen kamu okot mindezekre. "

Ebből nem esett le neked, hogy parodizál??

Lobo Marunga 2021.01.01. 20:56:16

@Konyvtaroslany: Ó dehogynem... :) Főleg, amíg van valaki, aki komolyan veszi. :)

gigabursch 2021.01.02. 12:14:22

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:
Az a gond nála, hogy időnként tényleg nem tudom eldönteni, hogy komolyan mondja vagy épp elrabolták az UFO-k.
A legrosszabb, amikor fêligazságból félkegyelem lesz.

steery 2021.01.02. 13:47:51

@Lobo Marunga: A reakcióid elárulnak. Plusz a gondolataid, amiket nem tudsz árnyékolni, mert nem ismered a technikáját. Így a bolygó túlfeléről is simán lehet benned olvasni.

@Konyvtaroslany: Nem versenyzek. Nem akarok meggyőzni senkit, semmiről. Közöltem a véleményem, ahogy te is. Az természetes, hogy nem értünk egyet, hisz teljesen különböző a tudásunk. Ez a lényege minden hozzászólásnak. A különbözőségek és egyet nem értések kifejezése.

Lobo Marunga 2021.01.02. 15:17:25

@steery: Jaj de jókat mondasz! Máris bevethetem a méltó színvonalú riposztomat erre: Ugyan kérlek, ezt te magad se hiszed el...

vajdasagi 2021.01.14. 19:54:58

Nagysokára én is ideértem. Laikus vagyok az építészetben is, meg a keresztény vallás mély ismeretében is. De távolról nézve Makovecz épületei nem keresztény jellegűek, és a NER korifeusai sem valódi keresztények, bármit is írtak az alkotmányunkba (bocsánat, az Alaptörvénybe). Csak álca ez számukra. Megtalálta hát zsák a foltját.

apro_marosan_petergabor 2021.01.20. 07:45:56

@vajdasagi:
Nézze meg alaposabban a főépületet, mely Szent István koronáját mintázza, az egész campust, a szobrokkal, elrendezéssel. Bizony annak keresztény feelingje van. Az egész campus különleges volt - é s jól is indult, szerettek odajárni a hallgatók.
A magyar vezetés és általa a NER is a keresztény egyházakat, kultúrát támogatja, következetesen, az egyházakon, intézményein (iskolák, karitatív szervezetek, kommunikációs lehetőségek), külföldi üldözött keresztények támogatása - támadják is rendesen.
süti beállítások módosítása