Őrfi József építész szakmai blogja

Égigérő Építész

Égigérő Építész

Van csodafegyver az építőipari áremelkedés ellen?

Nagyon nem mindegy, hogy mit építünk és az sem, hogy mikor.

2021. június 29. - Égigérő

Mindenhonnan hallani: egekben az építőanyag árak, és velük emelkednek a munkadíjak is. Egybeesik a járvány utáni építőanyaghiány az állami támogatásokkal, így aki most akar építkezni, különösen okosnak kell lennie. Aki teheti, nyilván megfontolja, hogy elhalassza az építést és megvárja, amíg kibékülnek egymással a szomszédos amerikai országok, hogy egymás helyett ne előlünk vegyék meg a fát, és lassan talpra álljanak a Covid miatt leállt, gyártással elmaradt cégek is. Lehet, hogy ez nem sok idő, de az is lehet, hogy rámegy az idei építési szezon, én az utóbbira tippelek.

Nagyon fontos pillanat ez egyébként, mert rámutat, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy mit építünk és az sem, hogy mikor. Mire gondolok? Kezdjük az utóbbival: aki türelmetlen és nem a kedvező pillanatban lép, sokat veszíthet a pillanatot meglovagoló kivitelezőkön és anyagkereskedőkön. Érdemes talán egy pillanatra meghúzni a gyeplőt és feltenni magunknak a kérdést: mennyire fontos, hogy most vágjunk bele? Biztos, hogy sietni kell? Biztosan megtérül, ha előre menekülünk (régi reflex) vagy álljunk meg inkább egy pillanatra és gondoljuk át ezt az egészet? Valószínűleg jobban jár, aki az utóbbit teszi. Ha egy évet halasztunk egy építkezésen, sok esetben jobban járunk, hiszen több idő marad az átgondolásra, a terveztetésre és az előkészítésre is. Az első "csodafegyver" lehet tehát a jó időzítés és az alapos előkészítés.

És mi volt a másik, amiről szó volt? Az, hogy MIT építünk. Idén vagy jövőre, de aki belevág, olyan magas árakkal kénytelen szembesülni, amire korábban nem volt példa. Ha viszont drága az anyag, amit beépítünk és mindezt szintén drágán teszik meg nekünk, felértékelődik, hogy MI lesz az pontosan, amire ennyi pénzt költünk el. Gondoljunk csak bele, mi a jobb: építeni egy középszerű házat extra költségen vagy építeni ezen az emelt költségen egy értékes, átgondolt házat, ami jó befektetés lesz, mert később is jól el lehet adni? A kérdés sugallja a választ, de kicsit kifejtem, hogy mire gondolok.

k39.jpgEgekben az építési költségek (Fotó: Bujnovszky Tamás)

Sokan úgy állnak neki az építkezésnek, hogy a tervező lesz az első, akin megpróbálnak spórolni. A „sikeres” manőver után elégedetten dörzsölik a tenyerüket, és egy pillanatra sem gondolnak bele, hogy a tervekkel éppen most dőlt el, hogy az összes pénzüket MIRE fogják elkölteni. (Könnyen lehet, hogy egy kevésbé sikerült épületre.) Ezt a spórolást aztán megpróbálják a többi szereplőn is, de ott már jellemzően nem sikerül, ha pedig valami csoda folytán mégis alacsonyabb áron találnak kivitelezőt (nem találnak) akkor elképzelhető, hogy lesz valami turpisság a dologban, ami aztán legfeljebb pár év után derül csak ki.

A fenti példával szemben áll, ha valaki kimondottan jó épületet szeretne. Utánajár, referenciákat néz, és olyan tervezőkhöz fordul, akiknek tetszik a munkája. A várhatóan magasabb tervezési díjak kompenzálására többektől is kér árajánlatot. Javasolt lehet a számunkra legszimpatikusabb tervezővel leülni és együtt összeállítani egy jól átgondolt tervezési programot, akár úgy, hogy előre jelezzük neki, ezzel aztán többeket is megkeresnénk majd ajánlatért. Ha jó tervezőt választunk, a tervezési költség megtérül legtöbbször már a tervezés folyamán. Például azzal, ha kreatívan képes kompaktabban, mégis kompromisszum-mentesen megoldani egy-egy részfeladatot, így végül az elhagyott négyzetméterek megspórolt építési költsége fedezi is a tervezési díjat. A másik példa erre, ha kifejezetten jónevű kollégák közül választunk, aki várhatóan képes lesz olyan házat tervezni, ami kulturális értéket tud képviselni, így az építkezés végül befektetésnek is kiváló lehet. A magas bekerülési költséggel szemben tehát védekezhetünk azzal is, ha építészetileg magas színvonalú házat építünk, ami meg is éri az árát.

A tervező választáson és a jó időzítésen túl a felelősen átgondolt tervezési program lehet a harmadik „csodafegyver” a magas építőipari árak ellen. Saját igényeink reális ismerete, a józan ésszel meghatározott helyiséglista a leggyorsabb, legolcsóbb, leghatékonyabb, legegyszerűbb stb. módja annak, hogy kompenzáljunk vele bármilyen áremelkedést. A terveztetésnél érdemes fontolóra venni és igényként meghatározni a tervezett épület ütemezhetőségét is. Ha előre átgondolt módon tudunk később bővíteni a házon, amikor szükségünk lesz rá, azzal is pénzt és időt tudunk most megtakarítani, amikor fajlagosan drágább a bekerülési költség.

Végül egy mondat a kivitelező választásról: referencia megtekintése után, kiviteli terv és költségkiírás alapján többektől bekért árajánlat ismeretében, lehetőleg az adott térségben már bizonyított és ismert szakembereket válasszunk. Aki jó, arra megéri várni, akár előre leszerződni. Hogy később ne legyen vita, mire is szerződtünk, arra a figyelemmel kidolgozott kiviteli terv lehet a garancia.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeroepitesz.blog.hu/api/trackback/id/tr5516608414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

név jelenik meg 2021.06.30. 15:53:15

A címben szereplő csodafegyverről a következő részben lesz szó?

Kopasz Szuzukis 2021.06.30. 19:00:39

NINCS CSODAFEGYVER!
Kiszabadult a szellem a palackból, és csak egy durva recesszió lesz képes visszagyömöszölni.
Nem mellesleg NORMÁLIS kivitelezőt igen nehéz találni. A legjobbak már rég külföldön dolgoznak, a jók megfizethetetlenek, de a kutyaütők ceruzája is vastagon fog. És a terv a legkisebb tétel az építkezés összköltségéből. Nem beszélve az építőanyag-kufátok, és -gyártók által presszionált építési szabványokról. Amit eléggé korlátolt, szűklátókörűen hoznak meg az illetékes "eftások". Már minden házat tökik műanyagba kell csomagolni, mindenféle energiavisszanyerő masinával felszerelni. Ezek előállításának energetikájáról viszont szó sem esik. Mert az másutt "képződik". Becsomagoltatják a falakat 20 centi műanyagba, miközben a szuperkorszerű (mert baromi gyorsan kész) födém- és tetőszerkezet ontja a meleget. A tetőkön nemhogy megállna a hó télen, de még le sem esik, már olvad.
Telepíts napelem-rendszert sokmillióért, de majd mi megmondjuk, mennyit, és mikor használhatod, Telepíts hőszivattyút sok-sok millióért, de a hozzá való áramot csakis a hálózatról veheted.
Nemcsak az építőanyag árak drasztikus emelkedése lehetetleníti el az építkezést, hanem ezek az íróasztal mellől hozott, hasraütéssel alkotott előírások is.

Boar. 2021.07.01. 12:41:42

Clickbait cím, bullshit duma...
süti beállítások módosítása