Őrfi József építész szakmai blogja

Égigérő Építész

Égigérő Építész

5 dolog, amiben meg fognak változni a házaink

Várhatóan többet leszünk a jövőben otthon, így elérhetőbb kell legyen mindenki számára a kisebb, de sokat tudó kertes ház. Másmilyenek lesznek a jövőben az otthonaink, de ezzel együtt jár, hogy másmilyenek leszünk mi is.

2020. április 14. - Égigérő

1. Kisebb, átgondolt lakóterek

Ha egy házat mérlegre teszünk, mennyi erőfeszítéssel jár a megépítése, azaz mennyire terheli meg a családi büdzsét, egyúttal a környezetét, az első szempont, amit ki kell emelnünk, a méret - ezen belül is leginkább a fűtött lakóterek mérete. Ezt nem szükséges sokat magyarázni: ha kétszer akkora házat építünk, kétszer annyi építőanyagot gyártanak le hozzá, visznek a telepre, rakodnak az autókra fel, majd nálunk le, és építenek be. A gazdaságos fenntartáshoz szükséges hőszigetelőanyagokat kétszer akkora köbméterszámban kell a falakba, vagy falakra tenni, közben figyelni a megfelelő páratechnikai szempontokra és energetikai előírásokra. Ez a sok művelet egyenként mind pénzbe kerül, a beépítésnek ráadásul magas az élőmunka igénye, így nem csoda, ha a bekerülési költség végül az egekbe szökik. Mindezt csak azért vázoltam ilyen részletesen, hogy látható legyen, mennyire nem mindegy, hogy végül mekkora lakóteret építünk fel. Lehet egy ház alapterülete nagy, mégis fontos helyeken szűkös és fordítva, kicsi alapterületen is lehet jól működő, személyre szabott funkciókat kialakítani. A kisebb fűtött lakótér kisebb fenntartási költséggel is jár, így végső soron nagyobb szabadságfokot biztosít.

A kisebb ház kialakításánál figyelni kell arra, hogy legyen hely vendéget fogadni, de nem biztos, hogy az évente egyszeri, két tucat fős családi vendégséget pont nálunk kell megtartani, vagy ha igen, egyidejűleg kell mindenkit asztalhoz ültetni. Érdemes funkciókat egybevonni, például a home office-ra alkalmas dolgozóterünk lehet egyúttal a vendégszoba, vagy még kisebb projekt esetében a nyugodt hálószobában is ki lehet alakítani egy zavartalan, munkára alkalmas sarkot. A társasági igények megéléséhez újra felértékelődnek majd a helyi közösségi terek (lásd régen a fonó, vagy kevésbé régen a művelődési házak).

k30.jpgHálószobánk jó példa a tényleg minimális, de még működő méretű helyiségre. Nagyon szeretjük, az újrahasznosított zsaludeszka felületek nemcsak hasznos tárolóhelyként funkcionálnak az ágy két oldalán, de párnákkal borítva szélesebb lehet tőlük az ágy - ez reggelenként szükséges, amikor átjönnek a gyerekek :) (Fotó: Bujnovszky Tamás)

 

2. Nagyobb átmeneti terek

Az alapterület csökkenésével párhuzamosan meg fognak jelenni, fontosabbá válnak a nagyobb átmeneti terek. Mit jelent ez a kifejezés? Minden olyan tér, ami a belső, fűtött lakótér és a kint között helyezkedik el. Jellemzően ilyen a fedett vagy nyitott terasz, az erkély, a tornác, a loggia – de ide vehetjük azokat a fedett és zárható tereket is, amelyeket elsősorban tárolásra használunk, így nem szükséges külön fűteni. Ezek a terek képesek úgy kitágítani az életterünket, hogy megépítésük arányosan nem kerül sokba, fenntartásuk pedig szinte semmibe nem kerül, miközben szezonálisan képesek a komfortérzetünket növelni.

k45.jpgNagy a teraszunk, de nem kér enni. A kis nappalitér mellett igazán hasznos, ha van hova terjeszkedni. Érdekessége, hogy a házon túlnyúló rész konzolos, nincsen külön alátámasztása. (Fotó: Bujnovszky Tamás)

 

3. Kreatív, alkotó terek

A többszöri otthonlét miatt felértékelődnek azok a helyek, ahol kiléphetünk a szokott feladataink közül és mi magunk is alkotóvá válhatunk. Ilyen egy hobbiműhely, ami a legegyszerűbb (akár maradék) anyagokból és berendezéssel is elkészülhet, így nem sajnáljuk barkácsolás vagy más művelet közben valóban igénybe venni. De ilyen lehet például egy jó üvegház is, ahol egész évben kertészkedhetünk, miközben négyzetméterenkénti bekerülési költsége fajlagosan messze elmarad a fűthető lakóházétól. Ezek a tevékenységek segíthetnek tartalmas otthoni- és énidőt biztosítani.

k43.jpgEz a pillanatkép igazi coming out - így (is) nézett ki a garázs-műhely építés közben. Igazából mindennap máshogy nézett ki. (Fotó: Bujnovszky Tamás)

 

4. Egyszerűbb építhetőség

Nem mindegy, hogy mekkorát kell erőlködnünk ahhoz, hogy felépítsük a házunkat. Ez nem csak a méretre igaz, sok más szempont is meghatározza, mennyire lesz bonyolult az építés folyamata. Ezek közül az egyik legmeghatározóbb a forma. Ha egyszerűsítve nézzük a kérdést, olcsóbb és egyszerűbb olyan házat építeni, amiben nincsenek nagy szélességű, nagy fesztávú terek, így emberi léptékű tud maradni. A széles tér áthidalásához nagy erejű szerkezetekre van szükség (födémek vagy tetők), ezeket csak speciális anyagokból és szaktudással, sokszor komoly munkagépek bevonásával és sok ember egyidejű munkájával lehet kialakítani. A kevésbé széles tereket egyszerűbb szerkezetekkel is le tudjuk fedni, és bár meglepőnek hangzik, de ez mindennél fontosabb szempont lehet például egy önerős építkezés megszervezésekor. Nagyon nem mindegy, hogy a szükséges szerkezetek beépítése mennyire bonyolult és hány ember kell hozzá.

k35.jpgA bejárati ajtón benézve a konyhán keresztüllátunk egészen a teraszig. Nálunk nincsenek nagy terek, de minden helyiség élhető méretű. (Fotó: Bujnovszky Tamás)

 

5. Régi-új anyaghasználat

Egyszerűbb szerkezetek, mesterséges helyett természetesebb, megújuló anyagok, kisebb fokú kidolgozottság, betervezett esetlegesség, elronthatatlan műszaki csomópontok jellemzik majd a jövő lakóházait. Bár több alternatíva is versenyezni fog egymással, valószínűleg mindennél fontosabb anyaggá fog válni a fa, de itt ne arra gondoljunk, hogy ehhez erdőket kell majd elpusztítani. A mai is jellemző, megújuló erdőgazdálkodási forma további terjedésével az épületekhez szükséges tartószerkezeti anyag biztosítható lesz. A határoló, elválasztó felületeket, illetve a fenntartási költség alacsonyan tartásához szükséges széles hőszigetelőréteget pedig fa aprítékból, vagy más, magas cellulóztartalmú növényi anyagokból is elő lehet majd állítani, ezek egyidejű alkalmazásával pedig 100%-ban megújuló épületeket lehet építeni. Ilyen termékek már ma is kaphatók, egyelőre elég borsos áron – a fenntartható szemlélet elterjedésével azonban ezeknek a teljesen megújuló megoldásoknak az alkalmazása teljesen hétköznapivá fog válni, így várhatóan az áruk is elérhetőbb lesz.

k41.jpgA műhelyrész oldalhomlokzata egyszerű faburkolatot kapott, a falakat és tetőket is faváz tartja. (Fotó: Bujnovszky Tamás)

 

A fentieket részletesebben is ki fogom fejteni a következő bejegyzésekben, végigveszem az egyes pontokhoz kapcsolódó sztereotípiákat és azt is, hogy ezek átértékelésével közelebb is kerülhet a saját otthon megteremtése, mint eddig gondoltuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeroepitesz.blog.hu/api/trackback/id/tr4915609390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mekk Elek ezermester 2020.04.15. 13:47:59

A képeken látható "egyszerű" fa falburkolat réseiben látható egyszerű fekete izé, az valójában négyzetméterenként öt ezer forintos, hosszú távon UV stabil páraáteresztő fólia. Egyes külföldi országokban léteznek jóval olcsóbb UV stabil fóliák is, de Magyarországon csak egyetlen ilyen termék kapható (amelyik akár sok éven át is kibírja a napsütést). Szóval az az egyszerű falburkolási mód valójában nem is annyira egyszerű, leginkább a gazdagok engedhetik meg maguknak.

Égigérő 2020.04.15. 15:54:29

@Mekk Elek ezermester: nagyon jó a meglátás, ez valóban nagyon drága volt, fájt is... Csak a földszinti sávba került fel, úgy éppen elég volt egy tekercs (kisebb mennyiséget akkor nem is árultak). Érdemben nem befolyásolta az összköltséget, ajánlom az előző posztomat, abban benne van, hogy mennyiből jött ki a 80m2 bővítés. Fogok részletesebben is mesélni az építésről a későbbiekben!

Lobo Marunga 2020.04.16. 12:30:16

Na szóval akkor a szitu az, hogy a saját házad a jövő mintaháza? Mondjuk egészséges önbizalom... :)
Amúgy akinek van lehetősége beleszólni a saját háza beosztásába, és sem a fizikai lehetőségek, sem az anyagiak nem szólnak neki közbe, továbbá gondolkodni is képes és hajlandó, az ilyesmit épít.

Lobo Marunga 2020.04.16. 15:07:47

@Égigérő: Ez jó gondolat, és érdemes vele foglalkozni, mert manapság is sok értelmetlen ház épül. Viszont szerintem csak úgy érdemes igazán a témával foglalkozni, ha arról szól, hogyan leeht a meglévő házat (mondjuk pl. egy Kádár-kockát) praktikusabbá, élhetőbbé alakítani. Mert építeni kevesebben tudnak, és lehet, hogy nem is kéne mindenkinek, hiszen a beépítettséget talán nem kéne fokozni, illetve az épített örökséget is védeni kell.

Égigérő 2020.04.16. 16:27:55

@Lobo Marunga: köszönöm a gondolatokat, a folytatásban ki fogok térni erre is, mennyiben érheti meg hozzányúlni a régebbi házakhoz.. Addig is ajánlom ezt a cikket és benne a képeket a figyelmedbe: epiteszforum.hu/ha-az-epitesz-maganak-tervez-sallangmentes-otthonossag-pesthidegkuton Kompromisszummentes, értékes megoldás - egyúttal jó nagy munka volt.

Lobo Marunga 2020.04.16. 17:22:55

@Égigérő: Köszi, megnéztem. Az ízlésemnek nem felel eg, de a filozófiája tetszik. Kb. a mi házunk is ilyen elvek szerint épült, nagyon okos építész csinálta a terveket. Minden pont akkora, amekkorára szükség van, minden kéznél. Sajnos a telek adottságai a pincét csak aránytalanul nagy költséggel tették volna lehetővé, a teraszhoz pedig hely nem volt. De előbbit egy jó nagy, tárolónak és némileg műhelynek is használható garázzsal, utóbbit egy kis kerti pavilonnal sikerült kiváltani. Szóval tetszik ez a filozófia.

padisah 2020.04.20. 23:01:16

@Ildikó Pozsonyi:

ez nekem is feltűnt, és abszolút kívülállóként, de gimis matek ismereteim alapján, ha nem szögletes, hanem kör alaprajzú az épület, akkor még kevesebb falat kell építeni, ugyanannak az alapterületnek a körülhatárolására

elismerem, hogy cserébe nehezebb is megépíteni
a szögletes, téglalap-négyzet alapterületű épület abban verhetetlen, hogy a telket teljesen ki tudja tölteni, ha az a cél, a kör vagy ívelt alaprajz pedig nem

Kotit 2020.06.30. 10:06:41

@padisah: Azt nem tudom, te mire válaszoltál, de általános iskolai matek is elég ahhoz, hogy tudjuk, hogy 2x akkora kerülethez (2x annyi fal) 4x akkora terület tartozik...

padisah 2020.07.01. 11:23:01

@Kotit: ez az összefüggés csak négyzet alapterület esetén igaz, egyébként (téglalapnál) nem

de ugyanazt a területet a legkisebb fallal, a kör alaprajz keríti be
a teret meg a gömb, vagy ház esetén a félgömb, de az már nem lenne praktikus élettér

gondolom ezt a matematikai összefüggést ismerték a jurta és jégkunyhó építők is, akiknek tere van bőven, viszont nem akarnak feleslegesen dolgozni, plusz a jurta esetében az anyag is drága

Barbara Dávid 2020.10.12. 13:49:11

Nagyon inspiráló a cikk. Tetszenek a meglátásaid. Imádom a fát, ha jól bánnak vele, örök és szuperül alakítható.
süti beállítások módosítása