Őrfi József építész szakmai blogja

Égigérő Építész

Égigérő Építész

A rezsiárak legnagyobb ősellensége pedig…

A fenntarthatóságra törekvés. Konkrétabban leginkább az, hogy van-e és mekkora a hőszigetelés a házunkon.

2022. augusztus 02. - Égigérő

Óriási és embert próbáló változásokat hozott az elmúlt időszak - ezek közül talán éppen a rezsiárak változása az, ami a legintenzívebben érinti itthon legtöbbünk életét. Aki teheti, máris keresi a megoldásokat, hogyan tudná csökkenteni azt az összeget, amit havonta ki kell csengetnie a jövőben otthona melegen tartására.

Az árváltozás azonnalivá, halaszthatatlanná és kizárólagossá tette a fenntarthatóság kérdését, amivel eddig alkattól függően és sokszor inkább csak divatból foglalkoztunk. Ez önmagában örömteli és üdvözlendő, ez viszont már tényleg az a pillanat, amikor nem állhatunk meg a beszéd szintjén, hanem kénytelenek és hajlandóak is vagyunk cselekedni. Felértékelődik tehát a kérdés, hogy konkrétan mit is tehetünk a fenntarthatóságért? Egy-két egyszerű elvet fogok az alábbiakban összefoglalni, amelyek között lesz jó pár evidensnek tűnő dolog, de ismerőseimmel beszélgetve nagyon az az érzésem, hogy egyszerű alap dolgokkal sem vagyunk sokszor tisztában. Nézzük tehát, milyen lehetőségink vannak!

k48_1.jpgKönnyűszerkezetes házunkban egységesen 20 centi hőszigetelés van, az épületet a legegyszerűbb elektromos eszközökkel fűtjük és még így is alacsony a fogyasztás. Felmelegedés ellen jól véd a nagy előtető és a házat körülvevő fák árnyéka. (Fotó: Bujnovszky Tamás)

A családi házaknál – tekintettel arra, hogy a társasházakhoz képest itt egy lakásra jóval nagyobb lehűlő falfelület jut – a legfontosabb tényező, tehát ami a leginkább ki fog hatni a pénztárcánkra a jövőben nem más, mint a: hőszigetelés! Leegyszerűsített ökölszabályként ki is mondhatjuk, hogy ennek vastagsága minél több centi, annál alacsonyabb lesz a rezsi. Tényleg ilyen egyszerű? Hát, tényleg. Mindegy, hogy miből van a falad és még az is mindegy, hogy mivel fűtesz, ha a házad jól le van szigetelve, most valószínűleg nem vered a fejed a falba, hogy mekkora rezsid lesz.

De mi számít jónak és miért a hőszigetelés a kulcs? A válasz nagyon egyszerű. A hőszigetelés nem más, mint valamilyen hordozó anyagba zárt levegőcellák összessége, magyarán egy olyan egységes és állandó levegőburok, ami körbeveszi a házunkat, de mégsem tudja elfújni a szél. A benne lévő zárt levegőcellákban a tömör anyagokhoz képest nagyon kevés részecske van, így a közöttük átadható hőenergia is igen csekély. Egyszerűen szólva, mivel a levegőben kevés részecske van, ezek ritkán is találkoznak egymással, és mivel nem ütköznek, a hőt sem tudja átadni egyik a másiknak. Kevesen vannak ugyan, de persze azért vannak és ütköznek is, így a hő leadás a hőszigetelésen keresztül folyamatos, csak nagyon lassú lesz. És minél vastagabb a hőszigetelés, annál lassabb ez a folyamat. Ha pedig nagyon vastag, akkor akár gázzal is fűthetsz, akkor sem fog földhöz verni az amúgy igen alacsony fogyasztásod díja.

Jó, tehát akkor családi háznál legfontosabb a hőszigetelés. Mielőtt tovább lépnénk, mondjuk is ki: akinek nincsen hőszigetelés a házán, az először is tegyen, vagy tetessen rá. De mennyi hőszigetelés számít jónak? Akinek öt centi van, az tegyen még rá nyugodtan 15-öt, akinek 10, az még tízet. Hozzáteszem, harminc centiig megéri minden egyes centimétere, a befektetett költség a számlán érezhetően és hamar meg fog térülni. Falak esetén 15 centi egyébként a jelenlegi, már elég szigorú elvárásoknak is megfelelhet.

Járulékos, de elengedhetetlen költségként jelentkezik, hogy ha a házunkra komoly hőszigetelő réteg kerül, akkor a nyílászárókat is cserélni kell korszerűekre – a házat körülvevő termikus buroknak ugyanis a lehető leginkább egységesnek kell lennie. Ha ezen a hőszigetelő burkon valamilyen irányban jobban átmegy a hő, akkor a benti pára is ott, a hidegebb felületen fog lecsapódni. (Magyarul, ha jó hőszigetelésünk, de rossz ablakunk van, akkor az ablakon.) Figyelni kell arra, hogy a lakást minden irányban, tehát felfelé is szigetelni kell! Ha padlás van, akkor a szigetelés a padlásfödémre kerüljön. És még egy alaptétel: a hőszigetelés mindig kívül van! Ha belső oldalra tesszük, akkor a pára a hőszigetelésen kívül, a hozzá képest hideg falszerkezet belső oldalán fog lecsapódni.

Mit tehetünk még a nagy rezsi ellen? Aki gázzal fűt, váltson áramra. Nem az elektromos fűtőpanelekre gondolok, bár egy könnyűszerkezetes házat azok is rentábilisen képesek kifűteni, sokkal inkább a levegős hőszivattyúra. Ehhez persze nagy hőleadó felületek kellenek, a radiátoros rendszer nem elég, hanem padló-fal- vagy mennyezetfűtés kell, így a kiépítés költsége elég magas lehet. Ha jó hőszigetelésünk van, akkor az új fűtésrendszer megtérülése ráadásul már nem jelentkezik gyorsan. További lehetőség, ha szabályozott szellőztető rendszert építünk ki és napelemet teszünk fel, de ezek jelentősége már tényleg elmarad attól, hogy van-e rendes hőszigetelésünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeroepitesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1317895965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

accountant050915 2022.08.02. 15:50:09

12cm hőszigetelés, 3 rétegű ablakokkal, 105nm-s ikerházfél, éves fogyasztásunk 1000m3 alatt volt, pedig fűtés / főzés is gázzal ment, termosztát végig 22-23 fokon volt, nem pulcsiban ültük végig a telet. Inkább ezt kellene támogatni nem a napelemre váltást / mindenféle felújítást eszetlenül.

]{udarauszkasz 2022.08.02. 17:29:53

A magyar lakossag java resze 800 eurot,vagy az alatt keres havonta netto.
Ezek itt tobb tizezer,vagy inkabb szazezer euros tetelek,foleg,ha valaki az elektromos autojat is ezzel toltene.
Lehet kornyezetvedo modon elni,csak ahhoz meg a fizetesekhez kene par 0.

eßemfaßom meg áll 2022.08.02. 19:18:27

" harminc centiig megéri minden egyes centimétere, a befektetett költség a számlán érezhetően és hamar meg fog térülni" "Lószar mama" Egyrészt tökre nem mindegy mi az eredeti fal, teljesen ás az igénye egy B30-as falnak mint egy modern, magában is jó höszigetelő porothermnek vagy ytongnak. Egy vacak B30 falon az első 10 centi drasztikusat javít, 15-el eléri a mai elvárásokat, és nagyon alacsony fűtésszámlát eredményez, minden további vastagítás persze tovább csökkenti a fogyasztást csak ez már nincs arányban az egyre magasabb költségekkel. Itt elég érthetően levezetik www.homlokzatihoszigeteles.hu/hany-cm-szigeteles-ajanlott-a-hazamra-vastagsag-meghatarozasa sajnos 2019es árakkal, szóval a jelenlegi árak miatt lehet hárommal szorozni az ott leirt költségeket.

eßemfaßom meg áll 2022.08.02. 19:23:17

@accountant050915: Főleg, hogy a napelem a fűtésben semmit nem segít, akkor termel sok áramot amikor nagyon meleg van és akkor nem termel szinte semmit amikor fűteni kellene. Nekem b30 fal 16cm fehér eps, 2rétegű de új ablakok, gáz nincs bekötve, minden villany, fűtés klímával, simán kijön a H tarifás óra is a rezsilimit alá pedig a födém még nincs is szigetelve.

accountant050915 2022.08.02. 20:38:35

@eßemfaßom meg áll: igen, egyedül ott lenne létjogosultsága ha lenne klímánk és az menne napelemmel, de ezért telepíteni egy többmilliós rendszert (+klíma minimum 3 helyre) enyhén szólva is hülyeség lenne nekem. Viszont ilyen házban az év kb 340 napjában is simán elvagyunk még az idei hőhullámokban is klíma nélkül, ha ésszel használja az ember a redőnyöket (pedig nincsen fa ami árnyékolna). Szóval hajrá szigetelés.

eßemfaßom meg áll 2022.08.02. 21:03:29

@accountant050915: Igen, nekünk ugye itt vannak a klímák, de csak a pár extrémmeleg napon mentek pár órát hűtés üzemmódban, egyébként csak kis visszafogott ventilátorként szolgáltak ami pont elég volt ahhoz, hogy kellemes legyen a házban az élet. Az ablakok árnyékolása kb a legfontosabb nyáron, ha telibe kapja a nap akkor olyan mint egy felfűtött kandalló üvegajtaja, ha meg van előtte bármi akkor szinte hideg az üvegfelület. Hajrá racionális szigetelés. Amikor az újabb felragasztott 1millió forintnyi szigetelőanyag már a 10ezres fűtésszámlát felezi az nem annyira racionális.

a nagy hohohorgász 2022.08.02. 21:42:36

@accountant050915: "ezt kellene támogatni ', szerintem a 6 milliós támogatásban ez is benne volt......
Szerintem meg az uniot kellene közel azonos eletszinvonalra hozni és szigorúan közös valuta a belépő országoknak, aztán lehet közösen gondolkodni.
Legyen uniós lakossági támogatás a szigetelesre és a egyszintre hozasra és akkor le lehet szállni a ruszkik nyersanyagarol.... az eu nagyban olyan mint Magyarország kicsiben. Önmagában életképtelen.
Ezt nem fogja fel az agyatlan liberális, hogy csak akkor lehetsz liberális ha független vagy mindentől!!!!
Az eunak már rég össze kellene hívni a koponyakat hogy Európa hogyan lehet önellátó, aztán jöhet az lmbtq meg a méh legelő.....

KékFény6 2022.08.03. 01:09:41

@eßemfaßom meg áll: A szaldós elszámolásról ugye nem hallottál még? :)

accountant050915 2022.08.03. 08:10:15

@a nagy hohohorgász: persze, a 3+3 erre tökéletes volt, csak 1) személyes tapasztalat alapján a nagyja nem erre ment hanem új garázsra, hozzáépítésre, stb. 2) önrész ott is kell, és sajna azért vannak egy páran akik nem tudnak kicsengetni 1-2-3 milliót (vagy az annak megfelelő személyi kölcsön törlesztőjét), úgy gondolom pont azok akik a legrosszabban szigetelt házakban laknak (de ez csak feltételezés).

eßemfaßom meg áll 2022.08.03. 09:04:13

@Tesztelo.hu: Az elszámolás termel áramot? A nyáron termelt felesleges 100kwh áram hány m3 gáz téli elégetését váltja ki?

a nagy hohohorgász 2022.08.03. 15:34:02

@accountant050915: ad1. A hülyék forduljanak a máltai szeretet szolgalathoz
Ad 2. További támogatás meg inkább ár felhajto lenne ( a fix áras dolgokról meg tudjuk mi demokrácia véleménye:))))))

a nagy hohohorgász 2022.08.03. 15:36:02

@accountant050915: amúgy ha a fizumat elkocsmazom ( garázs plusz medence) de sírok hogy nincs mit enni ( nem tudom fizetni a rezsit) akkor én hülye vagyok vagy szegény ?????
süti beállítások módosítása