Őrfi József építész szakmai blogja

Égigérő Építész

Égigérő Építész

7+1 pont, amitől olcsóbban lehet építkezni

Ha fontos a pénztárca, ezeket mindenképp érdemes tudni, mielőtt belevágunk.

2020. április 20. - Égigérő

2017 év végén az Index olvasói voltak olyan kedvesek, és olyan sokan szavaztak a házunkra a Média Építészeti Díjhoz kapcsolódó közönségszavazáson, hogy megnyerte... Ezért a mai napig nagyon hálás vagyok, és örült is az egész család, hogy a kényszer szülte kis építkezésünk nemcsak a lakhatási problémánkat oldotta meg, de még sikert is hozott a konyhára. Érdemes tudni, hogy konkrétan egyáltalán nem volt rá pénzünk, mikor úgy döntöttünk, hogy építkezni fogunk. A meglévő házrészben, ahol laktunk, mindössze 33 négyzetméter állt rendelkezésünkre, jött az első gyerek, és még Kornél kutyát is befogadtuk, szóval nem nagyon fértünk el. Minden vágyunk egy nagy konyha-nappali volt, ahol végre nem kell nyomorogni. Ez a ház kibővítésével meg is lett végül, ráadásul nagy fedett terasszal, egybeállós garázzsal, hobbiműhellyel, előszobával, kamrával, kis pincével kiegészítve. De hogy sikerülhetett mindez, ha nem volt rá pénzünk?

Így csináltuk mi

A kérdés jogos, és bizony sok tényező együttállása kellett hozzá. Az első, hogy kifejezetten türelmesek voltunk. Feleségemmel mindkettőnknek volt keresete, és 2011-től 2014-ig minden hónapban nagy lemondások árán félretettünk 100.000 Forintot... Igen, alig több, mint hárommillió gyűlt össze, mire elkezdtünk építkezni. Ezt az alapozással, a faszerkezetes házunk favázának felállításával és a tetőfedéssel aztán el is költöttük, mindössze négy hét alatt. A bővített alapterület összesen 80 négyzetmétert tett ki, de ez abban az állapotban nem volt más, mint egy nagy, oszlopokkal látszólag össze-vissza tagolt, óriási fedett terasz. Az építőipar akkoriban kezdte az első életjeleket mutatni, még mindenki a válság hatása alatt volt, a kis pénz is pénz volt. Az építéshez saját céget csináltam, amibe felvettem két ácsot és egy kőművest a szükséges kis időre, én magam a kezük alá dolgoztam, a többi pénz pedig az építőanyagra ment el.

3_epites_3.JPGA kész szerkezet 2014 nyarán...

A szerkezet tehát állt, pénzünk pedig megint nem volt. Egy következő, újabb három éves időszakban, ami nélkülözhető pénzünk lett, apránként mindet a házra költöttük. Pontosabban csak építőanyagra, mivel szinte minden további munkát én végeztem el: a teljes padlószerkezet kialakítását, a falak és a födém hőszigetelését, a külső-belső burkolatokat, festést. Volt még egy vízszerelőnk, akivel nem, egy villanyszerelőnk, akivel igen, és egy-egy helyi üvegesünk és lakatosunk, akikkel viszont igencsak meg voltunk elégedve. A teljes költség megállt végül 10 millió Forintban. A lakás földszinti, fűtött alapterülete megnőtt közel kétszeresére (65 négyzetméterre), majd még egy évvel később a padlásból is leválasztottam további 12 négyzetmétert, itthoni munkához. Készült 25 méter utcafronti kerítés is, az még mindig benne van ebben az összegben...

k01.jpg... és az elkészült épület 2017-ben. A fehér rész megvolt, a többi a bővítés. (Fotó: Bujnovszky Tamás)

Az általános gyakorlat egészen más

Hogy másolható-e ez a történet? Ha te is építész vagy, saját céggel építkezel és amit lehet megcsinálsz magadnak a két kezeddel, akkor többé-kevésbé igen, egyébként sajnos az a helyzet, hogy nem igazán. Mégsem kérkedésből írtam le a fentieket. Nagyon foglalkoztat ugyanis, hogyan lehetne a családi ház építést elérhetőbbé tenni sokak számára. Amit ma építkezésnek hívunk, tervezői tapasztalatom szerint egyre átláthatatlanabb folyamat kezd lenni. Az „engedélyezés” ugyan könnyebb lett, ma egyszerűsített bejelentésnek hívják, aminek keretében az építkezést megelőzően nincsen szigorú hatósági kontroll. Cserébe a részt vevő tervezőknek kell felelősséget vállalniuk azért, hogy amit terveztek, megfelel az előírásoknak. Emiatt viszont – a megnövekedett felelősség miatt érthetően – drágább lett a terveztetés, ami ráadásul sokáig el tud húzódni. A kész tervekkel lehet aztán kivitelezőt keresni, jobb esetben már a tervezés folyamatába bevonni. A kivitelezést végző cégek és szakemberek sok esetben felfoghatatlan és követhetetlen áron dolgoznak, a határidők nagyot csúsznak, a végeredmény pedig szinte garantált, hogy nem egészen az lesz, mint amit szerettünk volna. A bekerülési költség ma négyzetméterenként félmilliós nagyságrend, de a végső összegnek tényleg csak a pénztárcánk és a kivitelezők kommunikációs képességei szabnak határt, hiszen az építtető nem ért hozzá. Erre van persze a műszaki ellenőr, akit nem érdemes kihagyni a folyamatból, mert ő viszont igen, így meg tudja állapítani, ha a valóságban nem az készül, mint ami a terveken van. De ahhoz meg igazán részletes tervek kellenek, hogy a kivitelezőn egyáltalán számon kérhető legyen, hogy mi az, amit csinál. Érdemes 1:50 léptékű építész rajzokat rendelni, kidolgozott, részletes csomópontokkal.

De nem „csak” ennyi szereplős az építkezés. A végső árat nagyban befolyásolja, hogy pontosan milyen termékeket építünk be. Egy nyílászáró minél többet tud, egy homlokzatburkolat vagy tetőfedő rendszer minél több fajta elemből áll, egy beépített bútor minél kidolgozottabb, annál többet fogunk a végén fizetni. A termék gyártója vagy értékesítője érthetően mindent megtesz a jobb termékért, de a jobb marketingért is, ami aztán szintén az árakban jelentkezik. Tapasztalatom szerint 100%-ban elterjedt gyakorlat, hogy minden egyes építési szereplő – a beszéd szintjén mindenképp – csakis a tökéletességet vállalja, és ennek meg is kéri előre az árát. És az a helyzet, hogy ha egy fal, vagy egy bútor tényleg milliméter pontos, ha a síkok kicsit sem hullámzanak, ha az ablak tényleg légmentesen zár és szigetel, az egyes felületek tökéletes simára vannak megdolgozva, ráadásul mindez időjárástól független, évtizedekre garantált minőség, az tényleg olyan szintű szaktudást és minőségi anyagot igényel, hogy egyszerűen nem lehet olcsó a végeredmény.

 

Mit lehet tenni akkor mégis, ha nem szeretnénk felesleges kiadásokat?

1. Ha olcsóbban szeretnénk építkezni, leginkább az igényeinket érdemes jól átgondolni, és amit lehet megfogni a méreteken, magyarán nem építeni semmit feleslegesen. A legelején kell tűpontosan meghatározunk: mi is az az igényszint, amit méretekben, terekben, anyaghasználatban, precizitásban szeretnénk mindenképpen megvalósítani. Érdemes a fűtött terek méretét felelősen alakítani, mert az az igazán drága, megépíteni és fenntartani is. Cserébe lehet nagy a terasz például, az egyszerűbb szerkezet és fűteni sem szükséges. Ezeket az elveket és a költségkeretet a terveztetés megkezdése előtt, a tervezési programban határozzuk meg, ezt követően, a tervezési program alapján szerződjünk a tervezővel. A legtöbb pénz sorsa ebben a fázisban dől el.

2. Jó építész kell, aki a kevesebb négyzetmétert is át tudja úgy gondolni, hogy az minden igényt kielégítsen. Részletes tervet kell tőle rendelni, majd pontosan erre a tervre szerződni a kivitelezőkkel, hogy a félreértések (értsd: többletköltség) számát a minimálisra csökkentsük. (Itt szeretném közbeszúrni, hogy nem hazabeszélek, van munkám, köszönöm és szeretnék is már egyszer levegőt venni. Mindez elsősorban annak az érdeke, aki ebbe az egészbe belevág, és "vásárra viszi" az eddigi és sok esetben leendő megtakarításait egy élhetőbb otthon reményében.) A jó építész várhatóan drágább lesz, de az ő munkadíja többszörösen fog megtérülni, ha egyszerre képes jó és gazdaságosan megvalósítható tervet készíteni.

3. Részletes, tételes költségkiírást kell készíttetni a tervek alapján, és a tervekkel együtt erre kérni a kivitelezőktől az árajánlatot. Itt rögtön elválik, kinek az ajánlata vehető komolyan – aki aránytalan nyereséget szeretne, általában nem is hajlandó így ajánlatot adni, hiszen az egyes tételeknél kilógna a lóláb. Ha igazán profi költségkiírást szeretnénk, ezt érdemes külön csináltatni erre szakosodott szakemberrel. (Volt persze olyan esetem is, hogy a költségkiírással egyetlen vállalkozótól sem sikerült végül ajánlatot kapni a házra.) A költségkiírás segítségével egymás mellé tudjuk tenni az ez alapján beérkező ajánlatokat, így könnyen tudunk választani is közülük. Az ár mellé még egy szempont: érdemes azt a kivitelezőt választani, aki nem nyomul hangosan és várni kell rá... Ez általában nem véletlen.

4. Terveztessünk be egyszerűen megvalósítható szerkezeteket, tehát kerüljük a túlzóan széles fesztávokat, és a nagy túlnyúlásokat. Minél nagyobb a feszültség egy teherhordó szerkezetben, annál drágább lesz a megvalósítása. Az, hogy milyen anyagból van mondjuk a fal, az összköltséget tekintve, bármilyen meglepő, végül nem lesz igazán meghatározó. Favázzal összességében ugyan lehetne valamivel olcsóbban kijönni, de a szerelt rendszerekre olyan bonyolult jogszabályi útvesztő vonatkozik, hogy az meg attól lesz drága. (Tervezem a későbbiekben ezt a témát külön körüljárni.)

5. Érdemes még lecsökkenteni a nyitható üvegfelületek méretét, mert nagyon drágák tudnak lenni, és ahol lehet, fix, hőszigetelt üvegtáblákat beépíteni helyettük – egyszerű, akár rejtett fogadó szerkezettel, hogy ne legyen drága a kialakítása.

6. Drága anyagok helyett egyenként lehet kiválasztani az olcsóbbat, egyszerűbbet – itt is felértékelődik a tervezők szerepe – és azokból kreálni arányos, tetszetős megoldásokat. A jó építőanyag sokszor a legalsó polcon bújuk meg, nem hivalkodik és az ára sem magas. Higgyük el, az ilyenekből lehet a legtetszetősebb, esztétikailag leginkább időtálló házakat felépíteni.

7. Tudnunk kell, hogy mindenki, aki részt vesz a házunk építésében, tulajdonképpen bizalmi szereplő számunkra. Ezzel kapcsolatban két dolgot tehetünk: nagyon megválasztjuk, akivel dolgozni szeretnénk, utána pedig kitartunk mellette és megbízunk benne. Ne hagyjuk magunkat provokálni. Ha az egyik szereplő a másikat kezdi szidni, hárítja a felelősséget, abból nem fog semmi jó kisülni. Ültessük le őket közösen és beszéljük meg a dolgot. Sokszor csak az eltérő nézőpont vagy beszédstílus a probléma, és kiderül, hogy magát a kérdést ugyanúgy látják. Ha a szereplők bizalmi viszonyban vannak és kitartanak egymás mellett, az jót fog tenni a számlának is.

Ennek a hét pontnak a betartásával összességében érzékelhetően csökkenni fog a végső bekerülési költségünk, mégsem mondhatja senki, hogy persze, olcsó húsnak híg a leve.

8.jpg

A terasz üvegezésben kaptam segítséget, a famunkák és a burkolatok a saját munkáim. Idő hiányában semmit nem csiszoltam le, a teraszgerendák alsó síkján kicsit eltolódva, de ott a szállításhoz a fatelepen ráfújt Ő.J. monogram. (Fotó: Bujnovszky Tamás)

És a plusz egy: a DIY-hozzáállás

A fentieken túl, aki érzi magában a tettrekészséget és nem riad meg az ilyesmitől, megpróbálhat egyes befejező munkákat és bútorokat házilag elkészíteni, ahogy mi is tettük. Ezzel szabad szemmel is jól látható összegeket lehet megfogni. Mi itthon vállalható kompromisszumként éltük meg, hogy kisebb, de átgondolt maradjon a lakás, hogy olcsók legyenek az anyagok. És azt is, hogy nem igazán értettem azokhoz a szakmunkákhoz, amiket ennek ellenére mégis megcsináltam, pedig profi szerszámaim sem voltak hozzá. Nekünk ez megoldás volt, mert nem tudtuk volna máshogy kifizetni. Ráadásul nagyon szeretjük a kézműves dolgokat, az egyszerűséget, én meg nagyon szeretek építeni. Ezért nálunk sok minden esetleges lett, kicsit úgy, mint ahogy az amcsi kocsikról szokták mondani, nagyok az illesztési hézagok... :) Vagy még inkább találó hasonlattal: mint a régi parasztházakon. De vigasztalnak a személyre szabott, saját munkával átlényegített terek, és a tudat, hogy nem kellett hitelt felvennünk végül, ami sokkal nagyobb nyomást vett le rólunk, mint amennyi rugalmasságot igényel az esetleges megoldásokkal való együttélés.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeroepitesz.blog.hu/api/trackback/id/tr2415624406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tele van a tököm 2020.04.20. 16:10:32

Hát én most építettném be a szülői ház tetőterét, 150.000 Ft+ÁFA per négyzetmétert mondott a kivitelező, de persze még csak nagyjából írtam le neki a feladatot. Erre jönne még az okádék palatető lecserélése. Nem fogok elkölteni erre 20 millió forintot, inkább kiköltözöm Ausztriába, és viszem a vállalkozásom is. Ott is kifizetem az albérletet, és reménykedek benne, hogy ha Magyarországon tudtam vállalkozni, akkor Ausztriában is menni fog a dolog. A testvéremék ketten gyári munkásként 2 év után már kaptak hitelt, amiből házat tudtak venni. Igaz, hogy sokat kell még rajta dolgozni, de nekem itthon az átlagos jóval meghaladó fizetéssel sem sikerül ez.

Tele van a tököm 2020.04.20. 16:14:34

@Tele van a tököm: Persze a testvéremék is Ausztriában élnek már, nem Magyarországon tudtak házat venni gyári munkásként.

Lóval ne 2020.04.20. 16:56:01

A nyitható felületeken való garasoskodással nem értek egyet - az egyszerűen rossz építészeti megoldás, nem takarékosság. Vagy legalábbis akkor igencsak át kell gondolni a lakóterület hatékony átszellőztethetőségére a terveket. Kiegészítésnek az én +5 pontom:

(8.) Vagy legyen minden beton vagy semmi. A beton fasza anyag, csak kisipari méretekben nincs olyan kőműves aki értelmesen tudna dolgozni vele, így születnek a kókány megoldások, elmálló vasbeton oszlopok (a vasbeton intrikái külön lexikont érdemelnének), teraszok amiből kilopták a cementet meg gagyi zsaluzás miatt szétfolyó felületek. Betont azt csak rendes gépészettel dolgozó cégre szabad bízni, kisiparosra nem, viszont egy bizonyos méret alatt egyszerűen nem gazdaságos, így jobb, ha kis építményeknél inkább számításba sem vesszünk felesleges, egyedi betonelemeket.
(9.) A fa olcsó, úgyhogy nem érdemes rajta spórolni. Látom a cikkben szereplő viskón is szép szerivel használtak különböző fa szerkezetet, viszont sok más építőipari alapanyaghoz hasonlóan a fának is van egy annyira szar minőségi osztálya, ami már hamisítványnak is sértő lenne. Tipikus, hogy okoskodó szaki megjelenik az építkezésen, elújságolja, hogy ő a piaci ár alatt 20%-al tud szerezni gerendát aztán a munkálatok befejezte után 2 hónappal jönnek is ki rajta a hossz menti repedések vagy fa járó felületek esetén be is szakad valaki alatt. Ezek gondolom egyébként nem is építőanyagnak szánt dolgok, csak valami selejtből kikanalazzák vagy egyesek hulladékfán akarnak így nyerészkedni, de klasszikus poén lévén mindig van, aki bedől nekik.
(10). Ha már kültéri felület: a fedett verandáknak, tornácoknak gyakran van reneszánsza, de nem véletlen, hogy már a népi építészet is rajongott érte: kellemes élettér és hasznosabb, mint egy terasz. Érdemes számításba venni: de természetesen a szerkezeti feszültségre vonatkozó tanácsokat nem lebecsülve.
(11). Autó. Korlátozott telekméretnél ez mindig probléma, s még ha nem is lakóépületről van szó, akkor is igen gyakori, hogy valamilyen rendszeres időközönként járművel kell elérni az adott építményt. A magunk és mások dolgát könnyítjük meg, ha nem gátoljuk mindenféle egzotikus, kacsalábon forgó ötletekkel a saját járműveink útját - sőt, gondoskodunk róla, hogy az épület lehetőleg minél nagyobb arányban körüljárható legyen négy keréken. Ki tudja, talán pont egy későbbi bővítésnél jön majd jól, a burkoló fog örülni neki hogy kocsival is odafér a falhoz vagy egyszerűen csak családi összejövetelekkor senkinek nem kell a közterületen parkolnia.
(12). Közművesítésnél gondolkodjunk előre. Magyarországon a telefonhálózat is viszonylag későn épült ki és még mindig vannak olyan belterületek hazai településeken, ahol csatornázás pl. egyáltalán nincs, viszont nem tudhatjuk, hogy mit hoz a jövő, így nem biztos, hogy baj, ha van egy-egy extra üres kábelcsatorna (erre mondjuk egy jó villanyszerelő már eleve gondol).
Kicsit ide tartozik az esővíz elvezetés is, ami főleg lankásabb vidékeken óriási probléma szokott lenni: nem hogy nem szabad, hanem nem lehet ugyanazokat az elveket alkalmazni, mint egy síkvidéki épületnél - úgy gondolom méltán van nagy sikere a különböző drénmegoldásoknak ezeken a területeken.

Lobo Marunga 2020.04.20. 17:46:26

A kivitelező kiválasztása kulcsfontosságú. A nagyszájú hősök általában átvernek. Mesélem a példámat. Én legalább öttel beszéltem, ami egy vidéki kisvárosban sok. Volt egy álom-keretösszegünk, ezzel és a tervekkel mentünk mindenkihez. Volt, aki közölte, hogy ő a legolcsóbb, de gyanús volt, hogy másképp számol, mint a többiek. Végösszeget nem adott meg, csak a munkafolyamatok részösszegeit, és furcsán. Pl. köbméterben számolta a falazást, amiben benne volt a vakolás is. Mások négyzetben külön a falazást és a vakolást. Rászántam az időt, mindent átszámoltam, és kiderült, hogy ő a legdrágább. Egy másik azonnal rávágta, hogy kijön ennyiből, és holnapra hozza. Két hét és sok telefon után hozta, kockás papíron kézzel és rosszul számolva, másfélszeres összegről. Aztán jött egy, aki azzal kezdte, hogy ennyiből nem lehet megcsinálni, és egy hónap az árajánlat. Egy hónap múlva asz asztalomon volt a papír, pontos számokkal, és kihozta a keretből. Aznap szerződtünk... A végén, mikor mondtam, hogy jól dolgoznak, csak megvonta a vállát, és annyit mondott, hogy "Jövőre is ebből akarunk megélni."

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.04.20. 21:15:46

Ha fontos a pénztárca??Akkhrvaélet, van olyan, akinek nem fontos?
De nagyon szeretnék én is olyan helyzetben lenni.
:-)))))

BOL 2020.04.20. 22:54:08

@Tele van a tököm: ezen a nicken nevetünk már 20 perce, köszi a vidám perceket!

komolytalan samu 2020.04.20. 22:59:31

Grata, baromi jó lett! Ehhez nyilván nem hasonlítható kiegészítés, de nálam egy nyaraló padlásterének részleges (25 m2-es ) beépítése van folyamatban (a baráti társaság egyre növekvő gyermeklétszáma tette szükségessé )

Kültéri falépcső kilépővel, korláttal borovi és vörösfenyőből (kb fél m3 gyalulva), két velux tetőtéri ablak, 25m2 minőségi laminált padló, 5cm ásványgyapot szigetelés, gipszkarton belső burkolás, matracok, világítás és egy mobilklíma.

200 ezer ft körüli végösszegből.

Amit lehet, én és apu csinálunk (a karantén ugye a kezünkre játszik), a faszerkezetekhez, és az ablakok beépítéséhez egy régi ismerős ács segített be (másfél munkanap díja). A tetőablakok, laminált parketta, mobilklíma használtan (de gyak. hibátlan minőségben), a faanyag szlovákiából, a hőszigetelés és a gipszkarton környékbeli tüzépről.

Idő, sok munka, kreativitás, vadászat a jó ajánlatokra, de lehetséges.

zenitó 2020.04.21. 02:53:09

Fuvaron is rengeteget lehet spórolni. Legalább egy futót érdemes vásárolni, amit a befejezés után szinte ugyanannyiért eladunk,hiszen minimális az értékvesztése.

CégvezetőX · http://cegvezetox.blog.hu 2020.04.21. 07:53:31

Vannak benne jó dolgok. Talán egy kevésbé hangsúlyos részre hívnám fel a figyelmet, amennyiben belevág az építtető....

"Részletes, tételes költségkiírást kell készíttetni a tervek alapján, és a tervekkel együtt erre kérni a kivitelezőktől az árajánlatot. "

Majd mikor ez megvan, akkor az megvan. Nem a fél ház leszinezésénél kitalálni, hogy nemtetszik, nem a nyílászárók beszerzése után kitalálni, hogy ide mégis emelőtoló legyen inkább. Nem találunk ki még 40 elektromos kiállást, és nem változtatjuk meg a komplett fűtésrendszert, mikor a fele levan csövezve.

És amennyiben mégis történik ilyen, akkor nem nézünk értetlenül az építőre, hogy nem csinálja meg ingyen, hiszen úgyis ott van....

Persze ilyen soha nem történt... csak úgy mondtam... ;)

CégvezetőX · http://cegvezetox.blog.hu 2020.04.21. 08:31:40

Kiegészíteném még valamivel... És ez tényleg egy jótanács....

Legelőszőr is... Vegyél normális telket... Nem 500 m2-es szíjtelket, ahol csak szabadonálló építhető, de az építménymagasság úgy le van húzva, hogy még a tetőtérbeépítés is necces... Persze mindez egy 45-fokos lejtőn. :)

Ez csak most azonjutott eszembe, hogy épp elöttem egy terv, ahol 3,6 m-es konzolos tetőtúlnyúlást szeretnének.:D Mert ha letámasztják akkor az már teherhordó szerkezet, és beleszámít a beépítetségbe.
Így teljesen logikus, hogy majd a tetőszerkezet megáll a levegőben. :D

Medgar 2020.04.21. 12:44:26

@CégvezetőX: alátámasztás nékül is max . 1,5m lehet..

2020.04.21. 15:44:50

Szerintem aki hat év alatt húz fel egy házat, az ne akarjon tanácsokat adni :)
süti beállítások módosítása