Őrfi József építész szakmai blogja

Égigérő Építész

Égigérő Építész

A Pilisben van a Makovecz-katedrális helye?

A tiltakozók vitorlájából is kifoghatja a szelet az új javaslat.

2021. január 22. - Égigérő

Az elmúlt hetekben szinte közéleti vezértémává vált az eredetileg az Apor Vilmos térre tervezett Makovecz-templom kérdése, megépüljön-e vagy sem? Makovecz Imre egykori tanítványaként, gyakorló építészként azt gondolom, ez a jelenség önmagában örvendetes fejlemény, hiszen rámutat az építészetben rejlő erőre, és egyáltalán, az építészet megkerülhetetlen jelentőségére.

Nem gondoltam volna, mikor az előző posztomat írtam, a piliscsabai campus költözése kapcsán, mekkora hullámokat fog kelteni. Azóta interjút adtam, rádióba (28.30-tól)) és tévébe is meghívtak, találkozhattam több, a témában meghatározó jelentőségű emberrel. Az interjúban felhívtam a figyelmet arra, hogy egyáltalán nem mindegy, a Mester által fő műként megálmodott templom hol épül meg. Többször elmondtam, ez a templom nem egy leendő plébániaközösség vasárnapi miseigényét hivatott kiszolgálni: leendő használói az ország és az összmagyarság azon jelentős részéből érkeznek majd, akik számára fontos ez az épület és a szellemiség, amit képvisel. Az Apor Vilmos tér nemcsak az ottani templom plébánosának véleménye szerint nem alkalmas ennek az épületnek a befogadására. Ha megépítjük, akkor nem elegendő az épület számára biztosítani a fizikailag még éppen szükséges helyet, ugyanis zarándokhellyé fog válni.

Tudom, mit beszélek: megadta a sors, hogy szerves része lehetettem egy kápolna születésének, ami hamar zarándokhellyé vált. A pilisszántói kőkápolnát 2006-ban építettük, a hozzá eredetileg rajzolt terveimet Mesterem személyesen rajzolta tovább, mielőtt rám bízta az építését. Az épületet karácsonykor (a téli napfordulóra van tájolva) és Pünkösdkor (aki nem tud elmenni Csíksomlyóra, itt vesz részt szentmisén) rengetegen látogatják. De egy átlagos hétköznap hétvégéjén is százas nagyságrendben állnak a parkoló autók a hegy lábánál. Egy 30 négyzetméteres épületről beszélünk...

img_20200916_102826.jpgA pilisszántói Boldogasszony-kápolna a Pilis-hegy oldalában, egy mészkőbánya peremére épült.

Most képzeljük el, hogy megépül Makovecz Imre látomása, ami – alkotóként tudom és mondhatom – éppen azt a szellemiséget képviseli, mint kis elődje. Mekkora jelentősége lesz? Hányan fogják látogatni, lelki megnyugvást és Istent keresve? Hány magyar ember számára válhat meghatározó szent hellyé az eddigi legnagyobb jelentőségű magyar építész legfontosabb megépült műve? Nem kell hozzá nagy fantázia, hogy belássuk: nagyon sokan. Igazából még annál is többen. Az a helyzet, hogy valószínűleg nem tudjuk elképzelni, hogy mekkora hatást fog tudni kiváltani ez az épület fizikai valójában. Gondoljunk bele, papírra ceruzával megrajzolva képes volt olyan erővel hatni, hogy a mai napig erről beszélünk.

Szerintem nem beszélni kellene róla. Az az egyszerű helyzet, hogy soha nem lesz olyan nagyszabású mű, ami mindenkiből képes a tetszést és az értést kiváltani. És az is igaz, hogy nem sok olyan jelentőségű alkotója van ennek az országnak, mint Makovecz Imre volt. Lehet utálni, vagy szeretni, de megkerülni nem: legyünk büszkék rá! Mikor megépült a templom, el kell majd menni és meg kell látogatni – az is meg fogja, aki most azt gondolja, hogy nem tud vele mit kezdeni, hiszen érdekelni fogja. És ki tudja, mi fog történni a lelkében ezen a helyen. Tanuljuk meg megbecsülni kiemelkedő alkotóinkat. Pöffeszkedés, hibakeresés, sehova nem vezető, értetlen vádaskodás helyett tanuljunk meg fejet hajtani az előtt, aki ilyen szellemi teljesítményre képes!

makovecz-katedralis_a_pilisben_orfi.jpgKészítettem egy fotómontázst a javasolt helyszínről.

De hol történjen mindez? Az Apor Vilmos tér szorításában biztosan nem. Olyan helyszín kell, ahova szervezett keretek között tömegeket lehet engedni. Aminek a közelében lehet helyet biztosítani a szükséges kiszolgáló infrastruktúrának. És ami a legfontosabb: ahol az épület szellemisége nem provokatív, hanem gyógyító hatású. Meglátásom szerint ez a hely nem konkrétan Budapesten van, még ha jelentősége miatt egyértelműen az ország súlypontjába is kell tenni. Hanem a Pilisben, Budapest közvetlen közelében, éppen a már említett kőkápolna mellett. Itt van egy hatalmas, üres tér, amit az egykori kőbánya hagyott maga után. Egy akkora és olyan hely, ami képes ezt az épületet nemcsak fizikai, de szellemi valójában is befogadni. Ahol ez a hatalmas kőtemplom úgy tud helyet találni, hogy egészen Budapesttől látszik, miközben már csak anyagánál fogva is egybeolvad a környezetével. A hegy lábánál buszforduló van, és hely egy hatalmas parkolónak. A település szélén ki lehet alakítani a szükséges infrastruktúrát is.

Nemrég azt nyilatkozta Erdő Péter bíboros, hogy Budapesten nincsen szükség még egy székesegyházra, hiszen az Esztergom-Budapesti Egyházmegyében történeti okokból már van kettő bazilika is. A pilisi helyszín nemcsak sokak szerint a magyarság egykori szent helye, de ma egyházi szempontból a Székesfehérvári Egyházmegyéhez tartozik.

A bejegyzés trackback címe:

https://egigeroepitesz.blog.hu/api/trackback/id/tr2916399206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lobo Marunga 2021.01.22. 15:41:52

Az utolsó bekezdésre rezonálnék kicsit. Erdő Péter azért ennél többet is mondott. A lényeg nem az, hogy az ő egyházmegyéjében már két székesegyház van, hanem az, hogy van. És akkor: Székesfehérváron is van. Katedrális, székesegyház tehát kilőve. Lehet még templom. Itt is utalnék Erdő Péter nyilatkozatára: Katolikus templom építéséhez püspöki engedély kell. Ha Pilisszántón, akkor a fehérvári püspök engedélye. Továbbá szintén a nyilatkozata alapján: Ha katolikus templom, ki lesz a fenntartója? (Tudom, nem evidens, de valójában egy templom nem ingyen áll a helyén.) És még egy tőle: Budapesten nincs rá szükség. Pilisszántón van? (Tudom, erre lehet mondani, hogy az Esztergomi bazilikára sincs szükség, amire én azt mondom, hogy ma már nem is építenének olyat.)
Összegezve: Ez az épület katolikus templomként aligha fog megvalósulni, és ezért kár lenne az Egyházat hibáztatni.

Flúgatlan 2021.01.22. 16:16:56

" Pöffeszkedés, hibakeresés, sehova nem vezető, értetlen vádaskodás helyett tanuljunk meg fejet hajtani az előtt, aki ilyen szellemi teljesítményre képes!"

És fizessük a milliárdokat az építéskor, majd a fenntartáskor közpénzből????

De katolikus emberként nagyon nem fogadom el, hogy a kárhozottaknak legyen szánva egy templom. És a szimbolikája sem fogadható el számomra. Aki akarja, gyűjtsön rá és ha összejön, tartsák fenn, de magyar állampolgárként a közpénzből, katolikus hívőként az egyház pénzéből sem örülnék, ha egy fityinget is kifizetnének, hogy ez a "templom" megvalósuljon.

jacksy 2021.01.22. 16:57:22

Milyen igazuk van a hozzászólóknak, erre semmi szükség. Le kellene bontani a meglévő templomokat is.
Az építőanyag jó lenne valami hasznos épülethez, vagy mély talajokat feltölteni. A szovjetek tudták hogyan kell hasznosítani a templomokat, zsinagógákat. Van mit tanulni tőlük.

élhetetlen 2021.01.22. 19:30:08

@jacksy: „Az építőanyag jó lenne valami hasznos épülethez… A szovjetek tudták hogyan kell hasznosítani a templomokat, zsinagógákat”. Te miről beszélsz? Moszkva tele van templomokkal,
Vallási kegyhelyek - Moszkva - Tripadvisor , a Kerml területén is három, (Uszpenszkij-székesegyház, Blagovescsenszkij-székesegyház, Arhangelszkij-székesegyház), a falon kívül rögtön a Vaszilij Blazsennij Székesegyház. Nem tudom, most mi van, 1975-ben dolgoztam ott 8 hetet, és az akkori Kalinyinon jártam melóba. A hatalmas, nyitott könyv alakú házak sora között is ott volt egy picike templom, megtörve a sort. Nem bontottál le, átlépték, és folytatódott a sor.
Furcsa dolgok ezek, úgy három éve a Nők Lapjában több oldalas cikk volt a Kreml templomairól, azzal a felütéssel, hogy és ezeket a rendszerváltásig nem láthatta senki. (A cikkíró nyilván biztos forrásból szerezte az infót). Hogy én hogy a csába fényképeztem le 75-ben, ha senki sem láthatta őket? Ennyit a szovjetek templombontásairól.

nincs1agy 2021.01.22. 19:47:43

@szajer_jozsef_1: Te csak mecseteket építenél mindenhova.

nincs1agy 2021.01.22. 19:50:46

@élhetetlen: "Moszkva tele van templomokkal, "

Biztos, de a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházat a kommancsok tényleg lerombolták és a szovjet rendzer bukása után lett csak újjáépítve..

nincs1agy 2021.01.22. 19:52:38

..a zoktatásra meg a zegészségügyre..

Burgermeister 2021.01.22. 20:04:44

naaaaaa...ez durva...fuuu nagyoooon

nincs1agy 2021.01.22. 21:40:19

@gergely_3: Akkor mi a kurvanyádért akarod behurcolni a muszlimokat Európába, te szarkupac?

Tamagucsi 2021.01.22. 21:53:11

@gergely_3: egyet értek! Egyébként még annyit tennék hozzá, hogy jobban tenné a sok köcsög, ha elfelejtené a Pilist! Egy kurva templomért ismét fákat vágnának ki és tennék tönkre a természetet. Van elég templom, a sok hülye takarodjon oda!

Tamagucsi 2021.01.22. 21:54:02

Ja, a muszlimok behurcolásáról annyit - ezzel is egyetértek, húzzanak a picsába - azért a Vezér befogadott 36000. kurva kínait is. Azok nem migránsok, ugye?

bekestobbsegg 2021.01.23. 01:56:56

Rohadtul nem illik oda. Be a városba, de olyan helyre, ahol nagyobb a tér.

gigabursch 2021.01.23. 03:13:42

Ennek Mordorban van a helye!

Ízlésterror.

gigabursch 2021.01.23. 03:15:37

Tisztességes Blogger ezt a rohadék Brendelt kigyomlálja.
Megoldásáért forduljon a Matyi mentes.blog.hu oldalhoz vagy tulajdonosához.
süti beállítások módosítása